Mjuk pepparkaka med latteglasyr
Skapat:
7 december, 2024
Senast ändrat:
7 december, 2024

1
Mjuk pepparkaka med latteglasyr är en härlig kombination av klassisk julsmak och en modern kaffetwist. Kakan är saftig och kryddig, fullpackad med de varma och mysiga smakerna av ingefära, kanel och nejlika. Den är lätt och luftig i konsistensen och blir en riktig fullträff med latteglasyren som är krämig och mjuk.
Latteglasyren, som är en blandning av florsocker och kaffe med mjölk, ger kakan en extra lyxig touch. Den milda kaffesmaken balanserar perfekt mot pepparkakans sötma och kryddighet. Det blir en kombo som både känns julig och lite vuxen.
Fler mjuka pepparkakor:


Total tid: 45 minuter
Servings: 15
Ingredienser
Kaka:
- 180 g smör
- 3 ägg
- 180 g strösocker 2 dl
- 90 g brun farin strö 1 dl
- 0,5 msk nejlika
- 0,5 msk kardemumma
- 0,5 msk ingefära
- 1 msk kanel
- 240 g vetemjöl 4 dl
- 2 tsk bakpulver
- 30 g lingonsylt ca 0,3 dl
- 65 g tjock yoghurt 0,6 dl (gräddfil, turkisk yoghurt etc. går bra)
- 125 g färdig latte eller 1 dl mjölk och 0,25 dl kaffe
Glasyr:
- 2 tsk latte 1 tsk mjölk, 1 tsk kaffe
- ca. 60 g florsocker 1 dl
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (190 garder vanlig).
- Smält smör i en kastrull. Låt svalna.
- Smörj en form på ca 2,4 liter, om den har många vrår kan du pensla formen med smält smör, eventuellt bröa med ströbröd.
- Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 30-45 minuter. Prova med en sticka.
- Låt kakan vila 10 minuter i formen efter gräddning och vänd sedan upp den på bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt med formen över sig som lock.
Glasyr:
- Blanda ihop latte och florsocker till önskad konsistens, ganska lös.
- Häll glasyren över kakan och dekorera med t.ex. oxalis och kaffebönor.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!