Go Back
+ servings
Mjuk pepparkaka dekorerad med latteglasyr, kaffebönor och små blommor.
Print
Inga röster än

Mjuk lattepepparkaka

Det här är en mjuk pepparkaka smaksatt med latte. Gillar du pepprkakslatte är detta definitivt något dig! Den här kakan blir väldigt saftig och smakrik, precis som jag vill ha det! Den är även toppad med en latteglasyr. Vill man ha mer eller mindre kaffesmak är det bara att ändra proportionerna.
Total tid45 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, mjuk kaka¨, mjuka kakor, pepparkakor, sockerkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott
Yield: 15

Materials

Kaka:

  • 180 g smör
  • 3 ägg
  • 180 g strösocker 2 dl
  • 90 g brun farin strö 1 dl
  • 0,5 msk nejlika
  • 0,5 msk kardemumma
  • 0,5 msk ingefära
  • 1 msk kanel
  • 240 g vetemjöl 4 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • 30 g lingonsylt ca 0,3 dl
  • 65 g tjock yoghurt 0,6 dl (gräddfil, turkisk yoghurt etc. går bra)
  • 125 g färdig latte eller 1 dl mjölk och 0,25 dl kaffe

Glasyr:

  • 2 tsk latte 1 tsk mjölk, 1 tsk kaffe
  • ca. 60 g florsocker 1 dl

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (190 garder vanlig).
  • Smält smör i en kastrull. Låt svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt i ca 4 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop.
  • Tillsätt lingonsylt, yoghurt/gräddfil, latte och smör. Rör ihop.
  • Smörj en form på ca 2,4 liter, om den har många vrår kan du pensla formen med smält smör, eventuellt bröa med ströbröd.
  • Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 30-45 minuter. Prova med en sticka.
  • Låt kakan vila 10 minuter i formen efter gräddning och vänd sedan upp den på bakplåtspapper. Låt kakan svalna helt med formen över sig som lock.

Glasyr:

  • Blanda ihop latte och florsocker till önskad konsistens, ganska lös.
  • Häll glasyren över kakan och dekorera med t.ex. oxalis och kaffebönor.