Saffranskaka med vit chokladkräm
Skapat:
14 december, 2024
Senast ändrat:
10 december, 2024

0
Saffran, apelsin, vit choklad och kokos, min favoritkombination när det kommer till bakverk med saffran. Den här kakan är min bästa saffranskaka! Jag ville göra något nytt så jag valde att toppa den med en vit chokladkräm. Det blev verkligen gott!
Den passar bra att förbereda, den blir nästan godare dag 2 och 3 när den fått stå till sig och smakerna kommer fram!
Fler goda recept till jul:

📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Utrustning
- 22 cm form
Ingredienser
Vit chokladkräm:
- 150 gr smör
- 1 dl socker
- 100 gr vit choklad hackad
- 2 dl grädde
- 1 apelsin
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Mortla saffranet med sockret och blötlägg i spriten minst ett dygn.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa med kokosflingor en form med löstagbara kanter.
- Smält smöret och tillsätt saffransblandningen.
- Tillsätt mjölken.
- Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt.
- Tillsätt saffransmjölken.
- Pressa i apelsinsaften och tillsätt skalet.
- Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, en sticka skall komma ut lätt fuktig. Övergrädda inte!
- Låt den svalna lite medans du gör chokladkrämen.
Vit chokladkräm:
- Blanda alla ingredienser, utom apelsinskalet, i en kastrull.
- Sjud på svag värme tills det tjocknar lite, ca 7-10 minuter, rör hela tiden så det inte bränner i botten.
- Tillsätt apelsinskalet.
- Gör hål i kakan med änden på en slev.
- När krämen svalnat en aning, häll över kakan och fyll alla hål med krämen.
- Ställ sedan kallt över natt tills krämen stelnat.
- Strö över kokosflingor.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!