Go Back
+ servings
En bit saffranskaka med citronsmak och choklad på en vit tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Saffranskaka med vitchokladkräm

Saffran, apelsin och vitchoklad och kokos, min favoritkombination när det kommer till bakverk med saffran. Den här kakan är min bästa saffranskaka och jag ville göra något nytt med den så jag valde att toppa den med en vitchokladkräm och det blev verkligen gott!Den passar bra att förbereda, den blir nästan godare dag 2 och 3 när den fått stå till sig och smakerna kommer fram!
Total tid1 timme
Måltid: Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott
Yield: 8

Equipment

  • 22 cm form

Materials

  • 0,5 gr saffran
  • 1 tsk rom/konjak
  • 0,5 tsk socker
  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,25 dl mjölk 3%
  • 4 dl vetemjöl 240 g
  • 1 apelsin skal och saft
  • 2 tsk bakpulver

Vit chokladkräm:

  • 150 gr smör
  • 1 dl socker
  • 100 gr vit choklad hackad
  • 2 dl grädde
  • 1 apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Mortla saffranet med sockret och blötlägg i spriten minst ett dygn.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smöra och bröa med kokosflingor en form med löstagbara kanter.
  • Smält smöret och tillsätt saffransblandningen.
  • Tillsätt mjölken.
  • Vispa ägg och resten av sockret vitt och fluffigt.
  • Tillsätt saffransmjölken.
  • Pressa i apelsinsaften och tillsätt skalet.
  • Blanda mjöl och bakpulver och vänd sedan försiktigt ner i smeten.
  • Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, en sticka skall komma ut lätt fuktig. Övergrädda inte!
  • Låt den svalna lite medans du gör chokladkrämen.

Vit chokladkräm:

  • Blanda alla ingredienser, utom apelsinskalet, i en kastrull.
  • Sjud på svag värme tills det tjocknar lite, ca 7-10 minuter, rör hela tiden så det inte bränner i botten.
  • Tillsätt apelsinskalet.
  • Gör hål i kakan med änden på en slev.
  • När krämen svalnat en aning, häll över kakan och fyll alla hål med krämen.
  • Ställ sedan kallt över natt tills krämen stelnat.
  • Strö över kokosflingor.