Semmelkaka
Skapat:
15 januari, 2025
Senast ändrat:
14 januari, 2025

0
Mjuk och fluffig semmelkaka i långpanna kommer här! Den här enkla semmelkakan är magiskt god och perfekt att baka till många. Ett riktigt bra alternativ till den vanlig semlan.
Botten går bra att baka någon dag i förväg. Mandelmassan kan man också breda på liten förväg men grädden är som vanligt godast samma dag.
Fler festliga semlor:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 10
Utrustning
- 25×35 cm form
Ingredienser
Kakbotten:
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 200 gr mjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk nystötta kardemummakärnor
- 150 gr vatten kokhett
Mandelmassa:
- 1 dl sötmandel
- 250 gr mandelmassa
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 0,75 dl florsocker
- 0,75-1 dl mjölk
Instruktioner
Kakbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader och fäst ett bakplåtspapper i formen.
- Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
- Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills den är torr, kontrollera med sticka.
- Låt kallna helt.
Mandelmassa:
- Mixa sötmandel i en mixer.
- Tillsätt övriga ingredienser och börja med den mindre mängden mjölk.
- Mixa ihop till en jämn mandelmassa.
- Spä med mer mjölk om den är för fast.
- Bred sedan mandelmassan över botten.
Topping:
- Vispa grädden fluffig, spritsa eller bred grädden över kakan och toppa med hackad sötmandel
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!