Go Back
+ servings
Semmelkaka skuren i bitar, toppad med grädde och mandel, på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Semmelkaka

Mjuk, fluffig semmelkaka i långpanna. Så enkelt och gott att baka till många och lika gott som en vanlig semla.Botten går bra att baka någon dag i förväg. Mandelmassan kan man också breda på liten förväg men grädden är som vanligt godast samma dag.
Total tid1 timme
Måltid: Kakor, Långpanna, Semmelbakverk
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨semla, baka i långpanna, fettisdagen, fika, fikadags, gofika, långpanna, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner, svensk fika
Yield: 10

Equipment

  • 25x35 cm form

Materials

Kakbotten:

  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 200 gr mjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk nystötta kardemummakärnor
  • 150 gr vatten kokhett

Mandelmassa:

  • 1 dl sötmandel
  • 250 gr mandelmassa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 0,75 dl florsocker
  • 0,75-1 dl mjölk

Topping:

  • 2 dl grädde
  • sötmandel hackad

Instruktioner

Kakbotten:

  • Sätt ugnen på 175 grader och fäst ett bakplåtspapper i formen.
  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt i 7-10 minuter.
  • Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
  • Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  • Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills den är torr, kontrollera med sticka.
  • Låt kallna helt.

Mandelmassa:

  • Mixa sötmandel i en mixer.
  • Tillsätt övriga ingredienser och börja med den mindre mängden mjölk.
  • Mixa ihop till en jämn mandelmassa.
  • Spä med mer mjölk om den är för fast.
  • Bred sedan mandelmassan över botten.

Topping:

  • Vispa grädden fluffig, spritsa eller bred grädden över kakan och toppa med hackad sötmandel