Påskprinsesstårta
Skapat:
4 mars, 2025
Senast ändrat:
13 februari, 2025

0
Påskprinsesstårta fylld med passionsfruktscurd och vaniljkräm blir en riktigt festlig godbit!
Tårtan är 20 cm i diameter och räcker till 6-8 personer. Fyll gärna tårtan och låt den stå till sig 1 dygn så den blir saftig och god.
Fler festliga recept:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Utrustning
- 20 cm form
Ingredienser
Botten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 60 gr mjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 citron finrivet skal + ca 2 msk saft
Passionsfruktscurd:
- 150 gr passionfruktspuré
- 2 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 citron skalet från en liten citron
- ev. 0,5-1 gelatinblad
- 75 g smör rumsvarmt i små bitar
Vaniljkräm:
Montering
- 0,5 dl grädde + 3,5 dl
- 500 gr marsipan
- maizena
- florsocker
- mörk choklad
Instruktioner
Botten:
- Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
- Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
- Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
- Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
- Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
- Frys gärna in botten, går oftast enklast att dela då.
Passionsfruktscurd:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten om du vill ha en lite fastare curd.
- Lägg puré, äggulor, socker och citronskal i en kastrull. Låt det sjuda tills det tjocknar, det ska inte koka.
- Blanda i gelatinet och smöret och rör till en slät curd.
Vaniljkräm:
- Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull, lägg även i vaniljstången.
- Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.
- Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar.
- Dem får inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
- Tillsätt smöret och låt sedan svalna helt.
Montering:
- Dela botten i 3 delar.
- Bred curd på första botten.
- Sedan vaniljkräm över den andra bottendelen.
- Lägg på sista bottendelen och klä in tårtan i ett tunt lager grädde.
- Plasta in tårtan och låt gärna stå ett dygn i kylen.
- Vispa sedan resterande grädde och forma toppen som en kupol.
- Strö ut maizenamjöl och kavla marsipanen ca 3-4 mm tunn.
- Täck in tårtan med marsipanen och skär bort överflödig marsipan.
- Smält lite mörk choklad, häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och dekorera tårtan.
- Pudra över florsocker.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!