Go Back
+ servings
En påskprinsesstarta med gul marsipan och dekorationer av små ägg och blad.
Print
Inga röster än

X4b_Påskprinsesstårta

Prinsesstårta fylld med passionsfruktscurd och vaniljkräm, en riktigt god påsktårta.Tårtan är 20 cm i diameter och räcker till 6-8 personer.Fyll gärna tårtan och låt den stå till sig 1 dygn så den blir saftig och god.
Total tid1 timme
Måltid: Påsk, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tårta, påsk, påsktårta, tårtor
Yield: 8

Equipment

  • 20 cm form

Materials

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 60 gr mjöl
  • 80 gr potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 citron finrivet skal + ca 2 msk saft

Passionsfruktscurd:

  • 150 gr passionfruktspuré
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron skalet från en liten citron
  • ev. 0,5-1 gelatinblad
  • 75 g smör rumsvarmt i små bitar

Vaniljkräm:

  • 0,5 st vaniljstång
  • 3 st äggulor
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 2 msk maizena
  • 25 gr smör

Montering

  • 0,5 dl grädde + 3,5 dl
  • 500 gr marsipan
  • maizena
  • florsocker
  • mörk choklad

Instruktioner

Botten:

  • Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
  • Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
  • Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
  • Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
  • Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
  • Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
  • Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
  • Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
  • Frys gärna in botten, går oftast enklast att dela då.

Passionsfruktscurd:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten om du vill ha en lite fastare curd.
  • Lägg puré, äggulor, socker och citronskal i en kastrull. Låt det sjuda tills det tjocknar, det ska inte koka.
  • Blanda i gelatinet och smöret och rör till en slät curd.

Vaniljkräm:

  • Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull, lägg även i vaniljstången.
  • Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.
  • Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar.
  • Dem får inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
  • Tillsätt smöret och låt sedan svalna helt.

Montering:

  • Dela botten i 3 delar.
  • Bred curd på första botten.
  • Sedan vaniljkräm över den andra bottendelen.
  • Lägg på sista bottendelen och klä in tårtan i ett tunt lager grädde.
  • Plasta in tårtan och låt gärna stå ett dygn i kylen.
  • Vispa sedan resterande grädde och forma toppen som en kupol.
  • Strö ut maizenamjöl och kavla marsipanen ca 3-4 mm tunn.
  • Täck in tårtan med marsipanen och skär bort överflödig marsipan.
  • Smält lite mörk choklad, häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och dekorera tårtan.
  • Pudra över florsocker.