X4b_Påskprinsesstårta
Prinsesstårta fylld med passionsfruktscurd och vaniljkräm, en riktigt god påsktårta.Tårtan är 20 cm i diameter och räcker till 6-8 personer.Fyll gärna tårtan och låt den stå till sig 1 dygn så den blir saftig och god.
Måltid: Påsk, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tårta, påsk, påsktårta, tårtor
Yield: 8
Botten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 60 gr mjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 citron finrivet skal + ca 2 msk saft
Passionsfruktscurd:
- 150 gr passionfruktspuré
- 2 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 citron skalet från en liten citron
- ev. 0,5-1 gelatinblad
- 75 g smör rumsvarmt i små bitar
Vaniljkräm:
- 0,5 st vaniljstång
- 3 st äggulor
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 msk socker
- 2 msk maizena
- 25 gr smör
Montering
- 0,5 dl grädde + 3,5 dl
- 500 gr marsipan
- maizena
- florsocker
- mörk choklad
Botten:
Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut.
Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret.
Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
Frys gärna in botten, går oftast enklast att dela då.
Passionsfruktscurd:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten om du vill ha en lite fastare curd.
Lägg puré, äggulor, socker och citronskal i en kastrull. Låt det sjuda tills det tjocknar, det ska inte koka.
Blanda i gelatinet och smöret och rör till en slät curd.
Vaniljkräm:
Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull, lägg även i vaniljstången.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.
Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar.
Dem får inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
Tillsätt smöret och låt sedan svalna helt.
Montering:
Dela botten i 3 delar.
Bred curd på första botten.
Sedan vaniljkräm över den andra bottendelen.
Lägg på sista bottendelen och klä in tårtan i ett tunt lager grädde.
Plasta in tårtan och låt gärna stå ett dygn i kylen.
Vispa sedan resterande grädde och forma toppen som en kupol.
Strö ut maizenamjöl och kavla marsipanen ca 3-4 mm tunn.
Täck in tårtan med marsipanen och skär bort överflödig marsipan.
Smält lite mörk choklad, häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och dekorera tårtan.
Pudra över florsocker.