Gammaldags chokladpudding

Gammaldags chokladpudding – klassisk dessertfavorit för hela familjen
Gammaldags chokladpudding är en tidlös efterrätt som alltid går hem – oavsett om det är tisdag eller lördag. Denna klassiker är inte bara enkel att göra utan också riktigt god, krämig och mättar sötsuget på ett hemtrevligt sätt. Med ingredienser du nästan garanterat redan har hemma kan du snabbt svänga ihop en chokladpudding som både barn och vuxna älskar.
Enkelt, snabbt och riktigt gott
Du blandar bara mjölk, kakao, äggulor, socker och majsstärkelse – värmer upp under omrörning tills den tjocknar – och låter puddingen sedan stelna i kylen. Det tar inte mer än några minuter att göra, men resultatet smakar som något du lagt timmar på. En perfekt dessert när du vill ha något snabbt men hemlagat.
Toppa gärna med vispad grädde och färska bär för en festligare touch – eller njut den precis som den är. Gammaldags chokladpudding är ett underbart sätt att runda av middagen med lite nostalgi och mycket smak!


Tips & variationer
🍫 Extra lyx – Byt ut 1 dl mjölk mot vispgrädde för ännu krämigare pudding.
🍓 Serveringstips – Vispad grädde, bär eller riven choklad på toppen lyfter smaken.
🌱 Veganskt? – Använd växtbaserad mjölk och byt ut äggulor mot lite mer majsstärkelse.
👶 Barnvänligt – Låt barnen hjälpa till att vispa och toppa sina egna puddingformar.
❄️ Förbered i förväg – Håller sig fint i kylen i upp till 2–3 dagar.
En chokladpudding som denna är vardagslyx när den är som bäst – enkel, god och alltid uppskattad!
Tips på några andra goda efterrätter
Just efterrätter är något som de flesta av oss tycker om och det är inte något konstigt med det. Om det nu är så att du vill ha något annat än en god chokladpudding att bjuda på så finns det mängder av goda efterrätter här på Receptskatt. Här har du ett litet urval.



Ingredienser
- 8 dl mjölk
- 1 dl majsstärkelse
- 1 dl rörsocker
- 2 äggulor
- 0,5 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
Instruktioner
- Mät upp alla ingredienserna utom vaniljsocker i en kastrull, gärna med tjock botten. Sätt kastrullen på ganska hög värme, men rör runt redan från början då det bränns väldigt lätt.
- När smeten börjar tjockna går det snabbt så sänk värmen eller dra bort kastrullen från plattan. Rör ner vaniljsockret och fortsätt röra om.
- Häll upp smeten i formar och låt svalna något i rumstemperatur innan du sätter in formarna i kylskåp för att stelna helt.
- Toppa eventuellt med vispad grädde och hackade jordgubbar.