Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Klaras semmelkaka

Inga röster än
Skapat: 26 februari, 2025
Senast ändrat: 26 februari, 2025
Klaras semmelkaka

Klaras semmelkaka är en vacker och god mjuk kaka som fångar smaken av den klassiska semlan på ett nytt och spännande sätt. Perfekt för att fira Fettisdagen eller för en festlig fikastund.

Kakan är luftig och saftig, med en smak av kardemumma som påminner om den traditionella semmelbullen. Den är täckt med ett generöst lager av grädde, vilket ger den en härlig, krämig känsla som får den att likna en semla – men på ett mer elegant sätt.

För att göra kakan ännu mer speciell och vacker, toppas den med kanderade mandlar. De ger både en fin textur och en söt, knaprig kontrast till den mjuka kakan och den lena grädden. De kanderade mandlarna gör att kakan känns extra lyxig och inbjudande.

Klaras semmelkaka är alltså en perfekt blandning av tradition och nytänkande – vacker, god och en utmärkt present till dig själv eller någon annan på Fettisdagen!

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Ingredienser

Kaka:

Kanderade mandlar:

Montering:

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en rund form som är ca 18–20 cm i diameter.
  • Mortla kardemummakärnor fint. Blanda dem med övriga torra ingredienser (förutom socker) och ställ åt sidan.
  • Vispa smör luftigt i ett par minuter. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills blandningen är fluffig.
  • Knäck i ett ägg taget och vispa in dem ordentligt i smeten.
  • Häll i filmjölk och rör om till en slät smet.
  • Sikta i de torra ingredienser och blanda försiktigt tills allt precis har gått ihop.
  • Fördela smeten jämnt i formen.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills en sticka i mitten av kakan kommer ut ren. Låt svalna i formen.

Kanderade mandlar:

  • Smält socker och vatten tills det börjar bli lite brunt.
  • Tillsätt i mandlarna och rör ner smör.
  • Häll ut de karamelliserade mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

Montering:

  • Vispa upp grädde ganska lätt och bred ut den över kakan.
  • Grovhacka de kanderade mandlarna och strö dem över kakan.
  • Pudra över med florsocker.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Fler semmelversioner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg