Go Back
+ servings
En rund semmelkaka med grädde och hackad mandel på toppen, placerad på en tallrik.
Print
Inga röster än

Klaras semmelkaka

En ljuvlig semmelkaka som enkelt rörs ihop och sedan toppas med grädde och karamelliserad mandel. Kan varmt rekommendera att prova om man vill baka något semmelliknande men kanske inte ge sig på att göra hela bullgrejen.
Active Time35 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, godsaker, mjuk kaka¨, mjuka kakor, semlor, Semmelbakverk, sockerkaka, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, semlor, Semmelbakverk, semmelversioner
Yield: 8

Materials

Kaka:

  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 120 g vetemjöl 2 dl
  • 100 g mandelmjöl 1 dl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 120 g smör rumsvarmt
  • 90 g socker 1 dl
  • 80 g ljust muscovadosocker 1 dl
  • 2 ägg
  • 200 g filmjölk 2 dl

Kanderade mandlar:

  • 35 g strösocker
  • 2 tsk vatten
  • 75 g mandlar
  • 10 g smör

Montering:

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en rund form som är ca 18–20 cm i diameter.
  • Mortla kardemummakärnor fint. Blanda dem med övriga torra ingredienser (förutom socker) och ställ åt sidan.
  • Vispa smör luftigt i ett par minuter. Tillsätt socker och fortsätt vispa tills blandningen är fluffig.
  • Knäck i ett ägg taget och vispa in dem ordentligt i smeten.
  • Häll i filmjölk och rör om till en slät smet.
  • Sikta i de torra ingredienser och blanda försiktigt tills allt precis har gått ihop.
  • Fördela smeten jämnt i formen.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills en sticka i mitten av kakan kommer ut ren. Låt svalna i formen.

Kanderade mandlar:

  • Smält socker och vatten tills det börjar bli lite brunt.
  • Tillsätt i mandlarna och rör ner smör.
  • Häll ut de karamelliserade mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

Montering:

  • Vispa upp grädde ganska lätt och bred ut den över kakan.
  • Grovhacka de kanderade mandlarna och strö dem över kakan.
  • Pudra över med florsocker.