Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Citronkladdkaka med mascarponefrosting

Inga röster än
Skapat: 1 mars, 2025
Senast ändrat: 1 mars, 2025
Citronkladdkaka med mascarponefrosting

Citronkladdkaka, sött, syrligt och så gott!

Denna citronkladdkaka med mascarponefrosting är god att variera med olika topping eller bara servera med lättvispad grädde och färska bär. Den här gång blev det med en mascarponefrosting och så råkade det finnas salt kolasås kvar i kylen från tidigare bakverk, så då passade jag på att ringla lite av det över också.

Baka gärna kladdkakan dagen innan servering eller ännu tidigare, den går bra att frysa.

Väljer du att även göra den salta kolasåsen så behövde du göra den dagen innan servering. Det blir ganska mycket sås men den håller några veckor i kyl.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Total tid: 30 minuter
Servings: 8

Utrustning

  • 1 form 20 cm i diameter

Ingredienser

Kladdkaka:

Mascarponefrosting:

Salt kolasås:

Servering:

  • färska bär

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Smält smöret och rör i sockret.
  • Tillsätt citronsaft och skal.
  • Rör ner mjöl samt vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
  • Fäst ett bakplåtspapper i botten på formen. Smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
  • Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
  • Låt kallna över natten.

Mascarponefrosting:

  • Vispa ihop till en fluffig frosting och spritsa eller bred ut över den kalla kakan.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör om.
  • Tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält.
  • Häll upp såsen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Servering:

  • Ringla kolasåsen över kakan och toppa med färska bär.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Fler goda kladdkakor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg