Go Back
+ servings
En bit citronkladdkaka med mascarponefrosting, dekorerad med hallon och mynta på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Citronkladdkaka med mascarponefrosting

Total tid30 minuter
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka, sommarfika, svensk fika
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Kladdkaka:

  • 150 gr smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 citroner finrivet skal + 0,75 dl saft
  • 150 gr mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st ägg

Mascarponefrosting:

  • 75 gr mascarponeost
  • 150 gr grädde
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Salt kolasås:

  • 75 g glykos
  • 135 g strösocker
  • 150 g grädde
  • 0,75-1 msk flingsalt
  • 40 g smör rumstempererat

Servering:

  • färska bär

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Smält smöret och rör i sockret.
  • Tillsätt citronsaft och skal.
  • Rör ner mjöl samt vaniljsocker och tillsätt sedan äggen. Blanda till en jämn smet.
  • Fäst ett bakplåtspapper i botten på formen. Smörj sidorna och bröa med kokosflingor.
  • Häll smeten i formen och grädda på 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara rörlig i mitten, den sätter sig sedan.
  • Låt kallna över natten.

Mascarponefrosting:

  • Vispa ihop till en fluffig frosting och spritsa eller bred ut över den kalla kakan.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör om.
  • Tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält.
  • Häll upp såsen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Servering:

  • Ringla kolasåsen över kakan och toppa med färska bär.