Nougatcheesecake i glas
Skapat:
6 mars, 2025
Senast ändrat:
4 mars, 2025

0
Här kommer recept på en underbart god dessert, vanilj och nougatcheesecake med digestivekex, salta jordnötter och salt kolasås.
Receptet räcker till 4 större portioner eller 6-8 mindre. Kolasåsen går att förbereda flera dagar innan servering och det kommer att bli mer kolasås än vad som behövs till denna dessert, men den håller flera veckor i kylen.


📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 30 minuter
Servings: 6
Ingredienser
Salt kolasås:
- 75 g glykos
- 135 g strösocker
- 150 g grädde
- 0,75-1 msk flingsalt
- 40 g smör rumstempererat
Cheesecake:
- 100 gr digestivekex
- 50 gr smör
- 3 dl grädde
- 200 gr färskost
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 gr mjuk nougat
- 0,5-1 dl salta jordnötter
Instruktioner
Salt kolasås:
- Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
- Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
- Ta bort kastrullen från plattan och rör i saltet (mortla det gärna lite innan).
- Rör slutligen i smöret tills det smält.
- Häll upp kolasåsen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
- Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
Cheesecake:
- Mixa digestivekexen till små smulor.
- Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.
- Fördela två tredjedelar av smulorna i botten på glasen.
- Mixa de salta nötterna och blanda ihop med resterande digestivesmulor.
- Varva de båda cheesecakesorterna och de sista kex- och nötsmulorna i glasen.
- Toppa med den salta kolasåsen och lite nötter.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Fler goda recept desserter!


