Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
Ta bort kastrullen från plattan och rör i saltet (mortla det gärna lite innan).
Rör slutligen i smöret tills det smält.
Häll upp kolasåsen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
Cheesecake:
Mixa digestivekexen till små smulor.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.
Fördela två tredjedelar av smulorna i botten på glasen.
Vispa 1,5 dl grädde, 125 gr färskost, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.
Vispa ihop resterande grädde, färskost och den mjuka nougaten i en annan bunke tills det är fluffigt.
Mixa de salta nötterna och blanda ihop med resterande digestivesmulor.
Varva de båda cheesecakesorterna och de sista kex- och nötsmulorna i glasen.