Go Back
+ servings
Nougatcheesecake serverad i glas med jordnötter och karamellsås på toppen.
Print
Inga röster än

Nougatcheesecake i glas

Total tid30 minuter
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: dessert i glas, desserter, enkel dessert, fika, fikadags, gofika, sommardessert, svensk fika
Yield: 6

Materials

Salt kolasås:

  • 75 g glykos
  • 135 g strösocker
  • 150 g grädde
  • 0,75-1 msk flingsalt
  • 40 g smör rumstempererat

Cheesecake:

  • 100 gr digestivekex
  • 50 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 200 gr färskost
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gr mjuk nougat
  • 0,5-1 dl salta jordnötter

Instruktioner

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och rör i saltet (mortla det gärna lite innan).
  • Rör slutligen i smöret tills det smält.
  • Häll upp kolasåsen i en bunke och täck med plastfolie direkt mot ytan, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse.
  • Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Cheesecake:

  • Mixa digestivekexen till små smulor.
  • Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.
  • Fördela två tredjedelar av smulorna i botten på glasen.
  • Vispa 1,5 dl grädde, 125 gr färskost, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke.
  • Vispa ihop resterande grädde, färskost och den mjuka nougaten i en annan bunke tills det är fluffigt.
  • Mixa de salta nötterna och blanda ihop med resterande digestivesmulor.
  • Varva de båda cheesecakesorterna och de sista kex- och nötsmulorna i glasen.
  • Toppa med den salta kolasåsen och lite nötter.