Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Brownie med mintglasyr

Inga röster än
Skapat: 8 maj, 2025
Senast ändrat: 8 maj, 2025
Brownie med mintglasyr

Brownie med mintglasyr – en dröm av choklad och mint

Det här är min absolut favoritkombination – kladdig och saftig brownie toppad med en len mintglasyr. Den rika chokladsmaken från brownien och den fräscha pepparmyntsmaken i glasyren är en oslagbar duo. Det bästa är att den både ser lyxig ut och är enkel att göra. Toppad med flingsalt och serverad med vispad grädde blir det en dessert som alltid får beröm!

Tips & variationer

✅ Om jag vill ha en extra intensiv mintsmak, tillsätter jag gärna några extra droppar pepparmyntolja eller pepparmyntsextrakt i glasyren.
✅ För en mer intensiv chokladsmak, kan jag minska lite på sockret och verkligen låta chokladen komma fram.
✅ Jag bytte en gång ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad för att få en lite mildare smak, vilket också var fantastiskt gott!
✅ Om jag vill göra kakan glutenfri, använder jag ett glutenfritt mjöl som Lailas gula mjölmix. Kakan blir fortfarande underbart kladdig och god!

Fler goda recept på brownie

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept

Total tid: 50 minuter
Servings: 10 -20

Ingredienser

Brownie:

Mintglasyr (ganache):

Servering:

Instruktioner

Brownie:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och häll i en bunke.
  • Blanda i socker.
  • Rör i ett ägg i taget.
  • Blanda ihop vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
  • Rör ner mjölblandningen i smeten. Sikta helst ner det i omgångar så att det inte blir klumpar.
  • Bre ut smeten i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig.
  • Ställ i frysen medan du gör glasyren.

Mintglasyr:

  • Hacka chokladen och lägg i en skål.
  • Värm grädden i en kastrull.
  • Häll grädden över chokladen så att allt täcks.
  • Låt stå i några minuter så att chokladen får smälta.
  • Rör om tills du har en smidig glasyr (om all choklad inte smält så mikra glasyren 5 sekunder och rör om igen).
  • Tillsätt pepparmyntolja och rör om.
  • Häll glasyren över kakan som fortfarande är i formen.
  • Skaka formen fram och tillbaka för att jämna ut glasyren.
  • Toppa med flingsalt.
  • Låt stelna i kyl 3-4 timmar eller frys 2 timmar, gärna över natten.

Servering:

  • Skär i bitar och servera med vispad grädde.

Anteckning

Jag gör gärna dessa på glutenfritt mjöl (Lailas gula mjölmix) efter att av en slump ha upptäckt att de blir perfekt kladdiga då. Gissningsvis beror det på att glutenfria mjölsorter binder sämre än vad vetemjöl gör. I det här fallet ett plus! Men den blir toppengod även med vanligt vetemjöl
per -20
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!