Go Back
+ servings
En bit brownie med chokladglasyr och havssalt på toppen, placerad på en ljus yta.
Print
Inga röster än

Brownies med mintglasyr

Underbart kladdiga brownies med mintglasyr och flingsalt på toppen!
Förberedelser20 minuter
Active Time30 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Brownie, Choklad, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Glutenfritt, godsaker, Kladdkaka, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, brownie, kladdig brownie, långpanna, mjuk kaka
Yield: 10 -20

Materials

Brownie:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Mintglasyr (ganache):

  • 200 g mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 krm pepparmyntolja
  • Flingsalt

Servering:

  • vispgrädde

Instruktioner

Brownie:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en form (ca 20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och häll i en bunke.
  • Blanda i socker.
  • Rör i ett ägg i taget.
  • Blanda ihop vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
  • Rör ner mjölblandningen i smeten. Sikta helst ner det i omgångar så att det inte blir klumpar.
  • Bre ut smeten i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, kakan ska fortfarande vara lite kladdig.
  • Ställ i frysen medan du gör glasyren.

Mintglasyr:

  • Hacka chokladen och lägg i en skål.
  • Värm grädden i en kastrull.
  • Häll grädden över chokladen så att allt täcks.
  • Låt stå i några minuter så att chokladen får smälta.
  • Rör om tills du har en smidig glasyr (om all choklad inte smält så mikra glasyren 5 sekunder och rör om igen).
  • Tillsätt pepparmyntolja och rör om.
  • Häll glasyren över kakan som fortfarande är i formen.
  • Skaka formen fram och tillbaka för att jämna ut glasyren.
  • Toppa med flingsalt.
  • Låt stelna i kyl 3-4 timmar eller frys 2 timmar, gärna över natten.

Servering:

  • Skär i bitar och servera med vispad grädde.

Anteckning

Jag gör gärna dessa på glutenfritt mjöl (Lailas gula mjölmix) efter att av en slump ha upptäckt att de blir perfekt kladdiga då. Gissningsvis beror det på att glutenfria mjölsorter binder sämre än vad vetemjöl gör. I det här fallet ett plus! Men den blir toppengod även med vanligt vetemjöl