Kolakakor med Dumle och flingsalt

Kolakakor med Dumle och flingsalt – mjuka koladrömmar med en liten twist
De här kolakakorna är en sån där ljuvlig blandning av smörigt, segt och krämigt. Jag älskar hur Dumlen smälter ner i mitten och blir till ett mjukt hjärta och den lilla nypan flingsalt på toppen lyfter smakerna till en helt ny nivå. Superenkla att baka, perfekta att göra i muffinsformar för en snygg och jämn form. De här är alltid först att ta slut när jag bjuder på fika.
Tips & variationer
✅ Jag brukar använda muffinsplåt + formar, då blir kakorna extra fina och håller formen bra.
✅ Testa med andra kolor eller chokladbitar i mitten: Center, Plopp eller Noblesse funkar toppen.
✅ Vill du ha dem segare? Ta ut dem någon minut tidigare, de stelnar när de svalnar.
✅ Om du gillar extra sälta (som jag!), strö flingsalt direkt när kakorna kommer ut ur ugnen.
✅ Degen kan frysas in som bollar, perfekt att ha på lut när man vill ha nybakat snabbt.
Fler goda småkakor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 12 dumle
- 2-3 nypor havssalt om man vill
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rulle sedan degen till bollar i valfri storlek.
- Lägg bollarna i en muffinsform (går att ställa ut muffinsformar också) tryck sedan ner en dumle i varje kaka.
- Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter eller tills dem har fin färg.
- Ta ut dem och strö på havssalt (om man vill) och låt kakorna svalna.

