Morotsrulltårta med frosting på brynt smör

Morotsrulltårta med frosting på brynt smör – saftig, kryddig & oemotståndlig
Det här är en av mina absoluta favoriter bland rulltårtor. Den saftiga morotskakan får en kryddig värme från kanelen och så frostingen… det brynta smöret gör hela grejen! Nötigt, krämigt och balanserar sötman perfekt. Den är enkel att göra men känns ändå lite extra, perfekt när jag vill bjuda på något hembakat som folk minns.
Tips & variationer
✅ Rulla när kakan är helt sval, annars spricker den lätt
✅ Frostingen blir extra god om smöret verkligen bryns tills det doftar knäckigt
✅ Frys in rullen och skär upp direkt ur frysen, det blir fina skivor
✅ Toppa med lite extra kanel eller rivna morötter vid servering för dekoration
Fler goda rulltårtor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
Rulltårta:
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl finrivna morötter ca 2-3 morötter
- 0.75 dl matolja
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
Brynt smör-frosting:
- 200 g smör
- 200 g färskost
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader (över/under värme) och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt olja och morötter till äggblandningen.
- Tillsätt de torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet med en slickepott.
- Häll smeten på ugnsplåten och bre ut den över hela plåten. Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter.
- Ta ut rulltårtan ur ugnen, ta fram ett nytt bakplåtspapper och strö strösocker över hela pappret.
- Vänd upp tårtan på pappret och dra försiktigt bort det översta bakplåtspappret. Pensla lite kallt vatten på pappret om kakan har svårt att lossna. Låt svalna helt.
Frostingen
- Smält smöret till glasyren och rör konstant tills det blir gyllene färg och luktar nötigt. Låt svalna.
- Blanda resterande ingredienser till frostingen med en elvisp och tillsätt det brynta smöret, lite i taget, under konstant vispning tills det får en fast konsistens.
- Bred frostingen över kakan och rulla försiktigt ihop. Förvara rulltårtan i frysen.

