Öppen lasagne med burrata

Öppen lasagne med sparris, brynt smör och burrata
En av mina absoluta favoriter när jag vill imponera lite extra, utan att egentligen göra något krångligt. Den här öppna lasagnen är allt jag älskar i en rätt: krämig burrata, söt och nötig brynt smör, fräsch sparris och lite crunch från pinjenötter. Och så är det vackert att titta på också.
Servera den som en lättare middag eller en riktigt lyxig förrätt. Den är perfekt på våren när sparrisen är som bäst, men jag fuskar gärna och gör den året om.
Tips & variationer
✅ Prova att byta ut sparris mot zucchini eller färska ärtor när det är säsong
✅ Burrata kan bytas mot mozzarella, men burrata är svårslaget
✅ En skvätt citron över innan servering lyfter smakerna ännu mer
✅ Vill du göra den matigare? Lägg till smörstekta svampar eller en näve babyspenat
Fler goda recept med burrata
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
Instruktioner
- Smält och bryn smöret i en kastrull, se till att det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. Var noga med att vispa under tiden det bryns för att undvika att det bränns fast. Ställ sedan åt sidan.
- Bryt av sparrisen vid den nedre delen och dela den på snedden i lagom trevliga munsbitar.
- Hetta upp en stekpanna med olja på medelhög värme.
- Stek sparrisen en stund och rör om i pannan så inget bränns. När sparrisen har en trevlig stuns (inte seg och trådig som den kan bli ifall den får gå för länge), så tillsätter du en liten vitlöksklyfta som du skivat ner lite smått. Stek ihop och salta sparrisen något.
- Under tiden sparrisen blir klar, så kan du ta fram en panna och torrosta pinjenötterna. Låt bara nötterna få rosta i lugn och ro på medelhög värme utan matfett. Rör om emellanåt och håll koll på dem, det kan gå fort ifall dem bränns!
- Koka sedan upp vatten till pastan, glöm inte att salta. Lägg ner lasagneplattorna i vattnet. Färska lasagneplattor behöver inte så lång tid i kastrullen, inte mer än 2-3 minuter.
Anteckning


