Lyxiga chokladbollar

Lyxiga chokladbollar med dopp i mörk choklad – klassikern i ny kostym
Det här är inte dina vanliga chokladbollar. Tänk dig en len smörkräm med kakao, kaffe och mjölkchoklad, blandad med havregrynspulver och sen doppad i mörk choklad. En perfekt liten chokladbomb att njuta av direkt från kylen.
Jag älskar att använda espresso för att få fram chokladens djup och göra smaken ännu fylligare, men det är helt valfritt. Och när man spritsar dem får de ett lyxigt utseende som passar perfekt på kalas, fikabord eller när du bara vill unna dig något extra.
Tips & variationer
✅ Mixa havregrynen snabbt, det ger en helt annan textur
✅ Espresso eller starkt kaffe lyfter smaken utan att ta över
✅ Byt ut mörk choklad mot vit eller mjölkchoklad för variation
✅ Vill du göra dem veganska? Använd växtbaserat smör och chokla, det är supergott!
✅ Spritsa för en elegant look eller rulla för en mer klassisk känsla
Fler goda chokladbollsrecept
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
- 250 g smör rumstempererat
- 3,75 dl florsocker 220 g
- 2,5 msk vaniljsocker 40 g
- 7,5 msk kakao 65 g
- 100 g mjölkchoklad
- 1 nypa salt
- 5 msk espresso eller starkt kaffe (valfritt, ger en fylligare smak)
- 250 g havregryn mixa lätt till ett grovt pulver
- 300 g mörk choklad
Till rullning:
- kokosflingor pärlsocker eller något annat du gillar
Instruktioner
- Vispa smöret fluffigt med florsocker och vaniljsocker. Se till att allt blir jämnt och luftigt. Ta inte allt socker med en gång utan ta lite i taget.
- Tillsätt kakao, smält mjölkchoklad, salt och kaffe. Avsluta med att vispa ordentligt så de blir riktigt luftigt och krämigt.
- Mixa havregrynen snabbt i en matberedare så att de blir till ett grovt pulver – inte helt mjöl.
- Lägg smeten i spritspåse. Spritsa ut på ett bakplåtspapper. Ställ sedan i kylen i en timme. Vill du inte spritsa så ställer du smeten i kylen 1 timma och formar sedan bollar.
- Smält mörk choklad, doppa chokladbollarna i chokladen och strössla på kokos eller vad du vill ha på. Låt sedan allt svalna i kylen.
Anteckning
