Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås
Skapat:
27 augusti, 2024
Senast ändrat:
10 september, 2024

0
Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås är en elegant rätt som kombinerar saftigt, rosastekt ankbröst med klassiska hasselbackspotatisar, som är krispiga på utsidan och mjuka inuti.
Grönpepparsåsen tillför en pikant hetta och krämighet, vilket kompletterar ankan perfekt.
Denna rätt är både lyxig och lätt att tillaga, idealisk för festliga tillfällen eller när du vill imponera med en finare middag.
Servera en god Pinot Noir till, eller ett annat gott rödvin.



Total tid: 1 timme 20 minuter
Servings: 2 portioner
Ingredienser
Ankbröst:
- 1 ankbröst med skinn ca 300 g
- Flingsalt
Grönpepparsås:
- 2 msk konjak
- Salt och peppar
- 2 dl vatten
- 1 tsk majsstärkelse
- 1,5 msk kalvfond, koncentrerad
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk grönpeppar i lag
- 1 msk smör
- 1 bananschalottenlökar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
Ankbröst:
- Skär med vass kniv ett rutmönster i ankskinnet. Strö ett tunt lager flingsalt i botten av en kall stekpanna. Lägg ankbröstet på saltbädden med skinnet neråt.
- Ställ stekpannan på spisen och sätt på högsta värme. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd ankbröstet och låt även undersidan få fin färg.
- Lägg ankbröstet med skinnet uppåt i en ugnsform. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är 68°, ca 15 minuter. Ankbröstet är då perfekt rosastekt. Vira in ankbröstet i smör- eller bakplåtspapper (ej folie) och låt det vila 5–8 min. Skär i tunna skivor.
Hasselbackspotatis:
- Skala potatisen och skär tunna skivor, men inte rakt igenom. Det går lätt om man lägger potatisen i en träslev.
- Smält smöret och pensla potatisen med det. Salta och peppra. Pensla då och då med smör under stekningen.
- Strö över ströbrödet mot slutet av stektiden. Total stektid är ca 35–40 minuter.
Grönpepparsås:
- Finhacka lök och fräs i smör på låg värme tills löken blivit genomskinlig.
- Krossa pepparkornen och låt fräsa med löken.
- Blanda vatten och majsstärkelse och häll i såsen. Låt sjuda en stund så att såsen tjocknar, cirka 5 minuter.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!