Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås

Inga röster än
Skapat: 27 augusti, 2024
Senast ändrat: 10 september, 2024
Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås

Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås är en elegant rätt som kombinerar saftigt, rosastekt ankbröst med klassiska hasselbackspotatisar, som är krispiga på utsidan och mjuka inuti.

Grönpepparsåsen tillför en pikant hetta och krämighet, vilket kompletterar ankan perfekt.

Denna rätt är både lyxig och lätt att tillaga, idealisk för festliga tillfällen eller när du vill imponera med en finare middag.

Servera en god Pinot Noir till, eller ett annat gott rödvin.

Total tid: 1 timme 20 minuter
Servings: 2 portioner

Ingredienser

Ankbröst:

  • 1 ankbröst med skinn ca 300 g
  • Flingsalt

Hasselbackspotatis:

Grönpepparsås:

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.

Ankbröst:

  • Skär med vass kniv ett rutmönster i ankskinnet. Strö ett tunt lager flingsalt i botten av en kall stekpanna. Lägg ankbröstet på saltbädden med skinnet neråt.
  • Ställ stekpannan på spisen och sätt på högsta värme. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd ankbröstet och låt även undersidan få fin färg.
  • Lägg ankbröstet med skinnet uppåt i en ugnsform. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är 68°, ca 15 minuter. Ankbröstet är då perfekt rosastekt. Vira in ankbröstet i smör- eller bakplåtspapper (ej folie) och låt det vila 5–8 min. Skär i tunna skivor.
    Grillad anka med grillränder i en vit skål på en grå yta.

Hasselbackspotatis:

  • Skala potatisen och skär tunna skivor, men inte rakt igenom. Det går lätt om man lägger potatisen i en träslev.
  • Smält smöret och pensla potatisen med det. Salta och peppra. Pensla då och då med smör under stekningen.
  • Strö över ströbrödet mot slutet av stektiden. Total stektid är ca 35–40 minuter.

Grönpepparsås:

  • Finhacka lök och fräs i smör på låg värme tills löken blivit genomskinlig.
  • Krossa pepparkornen och låt fräsa med löken.
  • Häll i konjak och låt koka upp. Tillsätt sedan grädde och kalvfond och låt koka ihop.
  • Blanda vatten och majsstärkelse och häll i såsen. Låt sjuda en stund så att såsen tjocknar, cirka 5 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg