Go Back
+ servings
En tallrik med ankbröst, hasselbackspotatis och grönpepparsås, dekorerad med grön lök.
Print
Inga röster än

Ankbröst med hasselbackspotatis och grönpepparsås

Ankbröst känns verkligen lite lyxigt. Rätt gjort blir det jättegott. Hasselbackspotatis är en klassiker att ha till och en grönpepparsås med lite sting i blir blir pricken över I. Ett Pinot Noir-vin i glaset rundar av det hela.
Förberedelser20 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 20 minuter
Måltid: Huvudrätt, Kött, Middagstips, Potatisrecept
Yield: 2 portioner

Materials

Ankbröst:

  • 1 ankbröst med skinn ca 300 g
  • Flingsalt

Hasselbackspotatis:

  • 6 potatisar
  • 6 tsk smör
  • Salt och peppar
  • 2 tsk ströbröd

Grönpepparsås:

  • 2 msk konjak
  • Salt och peppar
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1,5 msk kalvfond, koncentrerad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 1 msk smör
  • 1 bananschalottenlökar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°.

Ankbröst:

  • Skär med vass kniv ett rutmönster i ankskinnet. Strö ett tunt lager flingsalt i botten av en kall stekpanna. Lägg ankbröstet på saltbädden med skinnet neråt.
  • Ställ stekpannan på spisen och sätt på högsta värme. Stek tills skinnet är krispigt och gyllene. Vänd ankbröstet och låt även undersidan få fin färg.
  • Lägg ankbröstet med skinnet uppåt i en ugnsform. Stek färdigt i ugn tills innertemperaturen är 68°, ca 15 minuter. Ankbröstet är då perfekt rosastekt. Vira in ankbröstet i smör- eller bakplåtspapper (ej folie) och låt det vila 5–8 min. Skär i tunna skivor.
    Grillad anka med grillränder i en vit skål på en grå yta.

Hasselbackspotatis:

  • Skala potatisen och skär tunna skivor, men inte rakt igenom. Det går lätt om man lägger potatisen i en träslev.
  • Smält smöret och pensla potatisen med det. Salta och peppra. Pensla då och då med smör under stekningen.
  • Strö över ströbrödet mot slutet av stektiden. Total stektid är ca 35–40 minuter.

Grönpepparsås:

  • Finhacka lök och fräs i smör på låg värme tills löken blivit genomskinlig.
  • Krossa pepparkornen och låt fräsa med löken.
  • Häll i konjak och låt koka upp. Tillsätt sedan grädde och kalvfond och låt koka ihop.
  • Blanda vatten och majsstärkelse och häll i såsen. Låt sjuda en stund så att såsen tjocknar, cirka 5 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.