Äppelkaka med hyvlat smör
Skapat:
27 augusti, 2024
Senast ändrat:
20 juli, 2024

3
Äppelkaka med hyvlat smör blir så gott! Saftig kaka och med en lite knäckig yta från smöret.
Jag bakade kakan i en form som är 25×35 cm stor och använde Discovery-äpplen. Den sorten är väldigt god i just kakor.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 20
Calories: 185kcal
Utrustning
- 1 form, 25×35 cm
Ingredienser
- 4-5 st äpplen (stora)
- Kanel
- Kardemumma
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 4 dl vetemjöl (240 gr)
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 gr smör (kallt)
- Pärlsocker
- Kardemumma
Instruktioner
- Skär äpplena i tunna skivor.
- Vänd runt äpplena i en skål med kanel och kardemumma. Låt stå och dra.
- Tillsätt mjölblandningen i äggvispet under långsam vispning några sekunder.
- Vänd sedan runt smeten med en slickepott tills allt är blandat.
- Bred ut smeten i en långpannan klädd med bakplåtspapper.
- Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.
- Hyvla över smöret med en osthyvel.
- Strö över pärlsocker och lite kardemumma.
- Grädda på 175 grader i ca 35-45 minuter eller tills kakan har fått fin färg och en sticka kommer ut torr. Övergrädda inte kakan.
- Låt svalna och skär upp i rutor.
Näringsinnehåll
Kalorier: 185kcal | Carbohydrates: 30g | Protein: 2g | Fat: 6g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 0,3g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 49mg | Kalium: 24mg | Fiber: 1g | Socker: 15g | Vitamin A: 189IU | Vitamin C: 0,01mg | Kalcium: 5mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!