Äppelkaka med hyvlat smör
Äppelkaka med hyvlat smör blir så gott! Saftig kaka och med en lite knäckig yta från smöret.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äppelpaj, äppelrecept, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 185kcal
- 4-5 st äpplen (stora)
- Kanel
- Kardemumma
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 4 dl vetemjöl (240 gr)
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 gr smör (kallt)
- Pärlsocker
- Kardemumma
Skär äpplena i tunna skivor.
Vänd runt äpplena i en skål med kanel och kardemumma. Låt stå och dra.
Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Tillsätt mjölblandningen i äggvispet under långsam vispning några sekunder.
Vänd sedan runt smeten med en slickepott tills allt är blandat.
Bred ut smeten i en långpannan klädd med bakplåtspapper.
Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.
Hyvla över smöret med en osthyvel.
Strö över pärlsocker och lite kardemumma.
Grädda på 175 grader i ca 35-45 minuter eller tills kakan har fått fin färg och en sticka kommer ut torr. Övergrädda inte kakan.
Låt svalna och skär upp i rutor.
Kalorier: 185kcal | Carbohydrates: 30g | Protein: 2g | Fat: 6g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 0,3g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 49mg | Kalium: 24mg | Fiber: 1g | Socker: 15g | Vitamin A: 189IU | Vitamin C: 0,01mg | Kalcium: 5mg | Järn: 1mg