Go Back
+ servings
En bit äppelkaka med hyvlade smör på en vit tallrik med en sked bredvid.
Print
Inga röster än

Äppelkaka med hyvlat smör

Äppelkaka med hyvlat smör blir så gott! Saftig kaka och med en lite knäckig yta från smöret.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äppelpaj, äppelrecept, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 185kcal

Equipment

  • 1 form, 25x35 cm

Materials

  • 4-5 st äpplen (stora)
  • Kanel
  • Kardemumma
  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl (240 gr)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 gr smör (kallt)
  • Pärlsocker
  • Kardemumma

Instruktioner

  • Skär äpplena i tunna skivor.
  • Vänd runt äpplena i en skål med kanel och kardemumma. Låt stå och dra.
  • Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  • Tillsätt mjölblandningen i äggvispet under långsam vispning några sekunder.
  • Vänd sedan runt smeten med en slickepott tills allt är blandat.
  • Bred ut smeten i en långpannan klädd med bakplåtspapper.
  • Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten.
  • Hyvla över smöret med en osthyvel.
  • Strö över pärlsocker och lite kardemumma.
  • Grädda på 175 grader i ca 35-45 minuter eller tills kakan har fått fin färg och en sticka kommer ut torr. Övergrädda inte kakan.
  • Låt svalna och skär upp i rutor.

Nutrition

Kalorier: 185kcal | Carbohydrates: 30g | Protein: 2g | Fat: 6g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 0,3g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 49mg | Kalium: 24mg | Fiber: 1g | Socker: 15g | Vitamin A: 189IU | Vitamin C: 0,01mg | Kalcium: 5mg | Järn: 1mg