Äppelkaka med mandel
Skapat:
1 augusti, 2024
Senast ändrat:
17 juli, 2024

2
Den här äppelkakan är en riktig favorit, så saftig och god! Baka den gärna dagen innan servering, och glöm inte att toppa med den torrostade mandeln.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 20
Calories: 153kcal
Utrustning
- 1 bakform 20×30 cm
Ingredienser
Fyllning:
- 2 st äpplen 3 st om de är små
- 1 msk rörsocker
- 2 tsk kanel
- 0,5 tsk nystött kardemumma
- 1 tsk vaniljsocker
Mjuk kaka:
- 150 gr rumsvarmt smör
- 2 dl socker
- 100 gr mandelmassa
- 3 st ägg
- 180 gr vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
Glasyr:
- Florsocker
- Vatten
- Limesaft
- Mandel
Instruktioner
- Sätt ugnen 175 grader.
Fyllning:
- Skiva äpplena och lägg i en bunke. Strö över kryddor och socker och blanda runt.
Mjuk kaka:
- Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med sockret i en bunke. Riv mandelmassan grovt och vispa ner i smeten. Tillsätt ett ägg i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och vänd sedan ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.
- Klä formen med bakplåtspapper och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i formen. Grädda strax under mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna helt, gärna över en natt.
Glasyr:
- Rör ihop ca 2 dl florsocker med lite limesaft (eller citron) och vatten till en ganska trögflytande glasyr och ringla sedan över kakan.
- Toppa med ca 0,5 dl hackad mandel som du först torrostar i en stekpanna.
Näringsinnehåll
Kalorier: 153kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 2g | Fat: 8g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 52mg | Kalium: 34mg | Fiber: 0,5g | Socker: 12g | Vitamin A: 197IU | Vitamin C: 0,01mg | Kalcium: 14mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!