Go Back
+ servings
Bit av äppelkaka med mandel på en vit tallrik med en gaffel bredvid.
Print
Inga röster än

Äppelkaka med mandel

Passa på att baka den här ljuvligt mjuka äppelkakan när de svenska äpplena är i säsong!
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Efterrätter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppelkaka, äpple, baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 153kcal

Equipment

  • 1 bakform 20x30 cm

Materials

Fyllning:

  • 2 st äpplen 3 st om de är små
  • 1 msk rörsocker
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 tsk nystött kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker

Mjuk kaka:

  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 100 gr mandelmassa
  • 3 st ägg
  • 180 gr vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Glasyr:

  • Florsocker
  • Vatten
  • Limesaft
  • Mandel

Instruktioner

  • Sätt ugnen 175 grader.

Fyllning:

  • Skiva äpplena och lägg i en bunke. Strö över kryddor och socker och blanda runt.

Mjuk kaka:

  • Skär smöret i mindre bitar och vispa tillsammans med sockret i en bunke. Riv mandelmassan grovt och vispa ner i smeten. Tillsätt ett ägg i taget.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och vänd sedan ner i smörblandningen. Tillsätt mjölken och rör om.
  • Klä formen med bakplåtspapper och häll ner smeten. Fördela äppelskivorna i formen. Grädda strax under mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna helt, gärna över en natt.

Glasyr:

  • Rör ihop ca 2 dl florsocker med lite limesaft (eller citron) och vatten till en ganska trögflytande glasyr och ringla sedan över kakan.
  • Toppa med ca 0,5 dl hackad mandel som du först torrostar i en stekpanna.

Nutrition

Kalorier: 153kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 2g | Fat: 8g | Mättat fett: 4g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 17mg | Natrium: 52mg | Kalium: 34mg | Fiber: 0,5g | Socker: 12g | Vitamin A: 197IU | Vitamin C: 0,01mg | Kalcium: 14mg | Järn: 1mg