Äppelpaj med inbakad vaniljkräm
Skapat:
2 september, 2024
Senast ändrat:
3 september, 2024

2
Äppelpaj med inbakad vaniljkräm är en drömmig dessert där saftiga äpplen möter krämig vanilj i ett sprött pajskal. De söt-syrliga äpplena bakas tillsammans med en rik vaniljkräm, vilket ger varje tugga en perfekt balans av smaker och texturer. En lyxig twist på en klassisk paj som är perfekt för festliga tillfällen eller en mysig fika.

Total tid: 1 timme
Servings: 8
Utrustning
- Springform 28 cm
Ingredienser
Botten:
Vaniljkräm:
- 100 g vispgrädde
- 150 g mjölk
- 1 krm vaniljpulver
- 90 g socker
- 20 g maizena
- 3 äggulor
- 50 g smör
- 1 nypa salt
Vaniljgrädde till servering:
- Ca 2 dl vispgrädde
- 0,5-1 dl vaniljkräm
Instruktioner
Botten:
- Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
- Tryck ut ca 2/3 av degen i en form. Jag använde en pajform med löstagbar botten med en diameter på 28 cm.
- Nagga botten. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
- 4. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka i ca 8-10 min.
Vaniljkräm:
- Koka upp vispgrädde, mjölk och vaniljpulver.
- Häll mjölkblandingen över sockerblandingen under omrörning.
- Häll tillbaka i kastrullen. Låt krämen tjockna under omrörning.
Vaniljgrädde:
- Vispa grädden löst och blanda sedan i vaniljkräm.
Montering:
- Bred ut 2/3 av vaniljkrämen i pajskalet.
- Lägg på äpplefyllningen.
- Toppa med den deg som blev över.
- Baka av i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter eller till den är gyllenbrun.
- Låt svalna och servera med vaniljgrädde!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!