Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Equipment
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Äpplepaj med inbakad vaniljkräm
Saftig äppelpaj med krämig, inbakad vaniljkräm i ett sprött pajskal. En lyxig och smakrik dessert som imponerar!
Total tid
1
timme
t
Måltid:
Äppelrecept, Bakverk & kakor, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Paj
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
efterrättspaj, goda pajer
Yield:
8
Equipment
Springform 28 cm
Materials
Botten:
200
g
smör
rumstempererat
180
g
socker
10
g
vaniljsocker
42
gram
sirap
300
g
vetemjöl
10
g
bakpulver
5
gram
mortlad kardemumma
Vaniljkräm:
100
g
vispgrädde
150
g
mjölk
1
krm
vaniljpulver
90
g
socker
20
g
maizena
3
äggulor
50
g
smör
1
nypa
salt
Äpplefyllning:
Ca 330
g
äpplen
skivade
1
tsk
kanel
2
tsk
socker
Vaniljgrädde till servering:
Ca 2
dl
vispgrädde
0,5-1
dl
vaniljkräm
Instruktioner
Botten:
Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
Tryck ut ca 2/3 av degen i en form. Jag använde en pajform med löstagbar botten med en diameter på 28 cm.
Nagga botten. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka i ca 8-10 min.
Vaniljkräm:
Koka upp vispgrädde, mjölk och vaniljpulver.
Vispa ihop socker, maizena och äggulor.
Häll mjölkblandingen över sockerblandingen under omrörning.
Häll tillbaka i kastrullen. Låt krämen tjockna under omrörning.
Sila krämen och tillsätt smör och salt.
Äpplefyllning:
Skiva äpplena i ”halvmånar”.
Blanda med kanel och socker.
Vaniljgrädde:
Vispa grädden löst och blanda sedan i vaniljkräm.
Montering:
Bred ut 2/3 av vaniljkrämen i pajskalet.
Lägg på äpplefyllningen.
Toppa med den deg som blev över.
Baka av i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter eller till den är gyllenbrun.
Låt svalna och servera med vaniljgrädde!