Go Back
+ servings
En bit äppelpaj med skivade äpplen och grädde på en tallrik, dekorerad med florsocker.
Print
Inga röster än

Äpplepaj med inbakad vaniljkräm

Saftig äppelpaj med krämig, inbakad vaniljkräm i ett sprött pajskal. En lyxig och smakrik dessert som imponerar!
Total tid1 timme
Måltid: Äppelrecept, Bakverk & kakor, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Paj
Kök: Skandinaviskt
Keyword: efterrättspaj, goda pajer
Yield: 8

Equipment

  • Springform 28 cm

Materials

Botten:

  • 200 g smör rumstempererat
  • 180 g socker
  • 10 g vaniljsocker
  • 42 gram sirap
  • 300 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 5 gram mortlad kardemumma

Vaniljkräm:

  • 100 g vispgrädde
  • 150 g mjölk
  • 1 krm vaniljpulver
  • 90 g socker
  • 20 g maizena
  • 3 äggulor
  • 50 g smör
  • 1 nypa salt

Äpplefyllning:

  • Ca 330 g äpplen skivade
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker

Vaniljgrädde till servering:

  • Ca 2 dl vispgrädde
  • 0,5-1 dl vaniljkräm

Instruktioner

Botten:

  • Blanda alla ingredienser till en jämn deg.
  • Tryck ut ca 2/3 av degen i en form. Jag använde en pajform med löstagbar botten med en diameter på 28 cm.
  • Nagga botten. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
  • 4. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka i ca 8-10 min.

Vaniljkräm:

  • Koka upp vispgrädde, mjölk och vaniljpulver.
  • Vispa ihop socker, maizena och äggulor.
  • Häll mjölkblandingen över sockerblandingen under omrörning.
  • Häll tillbaka i kastrullen. Låt krämen tjockna under omrörning.
  • Sila krämen och tillsätt smör och salt.

Äpplefyllning:

  • Skiva äpplena i ”halvmånar”.
  • Blanda med kanel och socker.

Vaniljgrädde:

  • Vispa grädden löst och blanda sedan i vaniljkräm.

Montering:

  • Bred ut 2/3 av vaniljkrämen i pajskalet.
  • Lägg på äpplefyllningen.
  • Toppa med den deg som blev över.
  • Baka av i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter eller till den är gyllenbrun.
  • Låt svalna och servera med vaniljgrädde!