Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Äppeltårta med kola och vanilj

Inga röster än
Skapat: 10 oktober, 2024
Senast ändrat: 9 oktober, 2024
Äppeltårta med kola och vanilj

Den här tårtan är en riktig favorit. Saftiga äppelbottnar, salt kolapannacotta, äppelkompott och vaniljpannacotta.

Jag gräddade smeten till bottnarna i två formar som är 16 cm i diameter, det räcker till två tårtor. Men smeten räcker till att göra en tårta i en 20-22 cm form, tänk bara på att anpassa gräddningstiden. Gör man en större tårta får man också öka på mängden till fyllningarna.

Det blir också gott att smörsteka äppelbitarna en stund med lite rörsocker, kanel och kardemumma istället för att göra en kompott om man vill det.

Fler kakor med äpple:

Total tid: 1 timme
Servings: 2

Ingredienser

Botten:

Salt kolapannacotta:

Vaniljpannacotta:

Äppelkompott:

Cream cheesefrosting:

Instruktioner

Botten:

  • Spänn fast bakplåtspapper i botten och på sidorna på två 16 cm springformar eller en större springform.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda ner gräddfil och rapsolja.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt dem sedan i äggsmeten.
  • Rör ner de rivna äpplena och häll smeten i formen du valt.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills en sticka kommer ut torr men övergrädda inte.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädden.
  • Ta av från värmen och vispa ner den karamelliserade mjölken till en slät blandning.
  • Tillsätt salt, ca 0,5-1 tsk efter smak och rör sist ner det urkramade gelatinet.
  • Häll en del av pannacottan i någon silikonform för dekoration och spara resten i en bunke, låt stelna.

Vaniljpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädden tillsammans med socker och vanilj.
  • Tillsätt det urkramade gelatinet och blanda ordentligt. Häll upp i en bunke och låt stelna.

Äppelkompott:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Skär äpplena i mindre bitar.
  • Lägg 2/3 av äpplena i en kastrull med en liten skvätt vatten och kanelstången.
  • Låt äpplena småputtra tills de är mjuka och går att mosas lite med en gaffel, tillsätt resterande äppelbitar och låt de puttra med någon minut.
  • Smaksätt med lite kardemumma.
  • Tillsätt det urkramade gelatinet, blanda väl och låt kallna helt.

Montering:

  • Skär botten i tre delar.
  • Vispa upp den salta kolapannacottan och lägg den på det första bottnet.
  • Lägg på nästa botten.
  • Vispa upp vaniljpannacottan och lägg på hälften.
  • Lägg på den kalla äppelkompotten och sen den sista vaniljpannacottan över.
  • Avsluta med det sista bottnet.
  • Plasta in och låt stå ett dygn.

Cream cheesefrosting:

  • Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
  • Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
  • Tillsätt färskost och vaniljsocker och vispa till en slät kräm.
  • Täck tårtan med frostingen.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg