Go Back
+ servings
Äppeltårta med snurrmönster och äppelskivor på toppen, delad i bitar.
Print
Inga röster än

Äppeltårta med kola och vanilj

Den här tårtan är en riktig favorit. Saftiga äppelbottnar, salt kolapannacotta, äppelkompott och vaniljpannacotta. Jag gräddade smeten till bottnarna i 2 st 16 cm formar, det räcker till 2 st tårtor. Men smeten räcker till att göra en tårta i en 20-22 cm form, tänk bara på att anpassa gräddningstiden. Gör man en större tårta får man också öka på mängden till fyllningarna. Det blir också gott att smörsteka äppelbitarna en stund med lite rörsocker, kanel och kardemumma istället för att göra en kompott om man vill det.
Total tid1 timme
Måltid: Äppel, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: äppledessert, baka med äpple, festlig tårta
Yield: 2

Materials

Botten:

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 äpple eller 4 mindre äpplen, rivna
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt

Salt kolapannacotta:

  • 2,5 st gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 0,5 burk karamelliserad mjölk

Vaniljpannacotta:

  • 2 dl grädde
  • 1,5 msk socker
  • 0,5 tsk vaniljpasta

Äppelkompott:

  • 1 gelatinblad
  • 3-4 äpple små
  • 1 msk socker
  • 1 kanelstång
  • kardemumma

Cream cheesefrosting:

  • 150 gr smör mjukt
  • 3 dl florsocker
  • 200 gr färskost kall
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Botten:

  • Spänn fast bakplåtspapper i botten och på sidorna på två 16 cm springformar eller en större springform.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda ner gräddfil och rapsolja.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt dem sedan i äggsmeten.
  • Rör ner de rivna äpplena och häll smeten i formen du valt.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills en sticka kommer ut torr men övergrädda inte.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädden.
  • Ta av från värmen och vispa ner den karamelliserade mjölken till en slät blandning.
  • Tillsätt salt, ca 0,5-1 tsk efter smak och rör sist ner det urkramade gelatinet.
  • Häll en del av pannacottan i någon silikonform för dekoration och spara resten i en bunke, låt stelna.

Vaniljpannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Koka upp grädden tillsammans med socker och vanilj.
  • Tillsätt det urkramade gelatinet och blanda ordentligt. Häll upp i en bunke och låt stelna.

Äppelkompott:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Skär äpplena i mindre bitar.
  • Lägg 2/3 av äpplena i en kastrull med en liten skvätt vatten och kanelstången.
  • Låt äpplena småputtra tills de är mjuka och går att mosas lite med en gaffel, tillsätt resterande äppelbitar och låt de puttra med någon minut.
  • Smaksätt med lite kardemumma.
  • Tillsätt det urkramade gelatinet, blanda väl och låt kallna helt.

Montering:

  • Skär botten i tre delar.
  • Vispa upp den salta kolapannacottan och lägg den på det första bottnet.
  • Lägg på nästa botten.
  • Vispa upp vaniljpannacottan och lägg på hälften.
  • Lägg på den kalla äppelkompotten och sen den sista vaniljpannacottan över.
  • Avsluta med det sista bottnet.
  • Plasta in och låt stå ett dygn.

Cream cheesefrosting:

  • Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
  • Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
  • Tillsätt färskost och vaniljsocker och vispa till en slät kräm.
  • Täck tårtan med frostingen.