Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Banankaka med salt kola

Inga röster än
Skapat: 16 november, 2024
Senast ändrat: 14 november, 2024
Banankaka med salt kola

Banankaka med salt kola är en saftig och smakrik kaka där sötman från mogna bananer möter en krämig och lätt salt kolasås. Kombinationen av bananens naturliga sötma och kolans djupa karamelltoner ger en härlig balans som passar både till fika och dessert. Servera gärna med en klick vispgrädde för extra njutning!

Fler goda mjuka kakor:

Banankaka med salt kola | Receptskatt
Banankaka med salt kola 6
Total tid: 45 minuter
Servings: 12 bitar

Ingredienser

Kaka:

Kola:

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mosa banan och smält smöret. Tillsätt smör, banan, yoghurt och ägg i mjölblandningen.
  • Häll i en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter tills den inte är kladdig och låt svalna något.

Kola:

  • Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det helt på medelhög värme. Var försiktig så den inte blir bränd!
  • Dra av från värmen och tillsätt smör lite i taget. Tillsätt sedan grädde försiktigt och rör så att allt går ihop. Tillsätt en nypa salt och småputtra ca 4-6 min. Du kan doppa en sked i kolan och sen försiktigt skölja den med kallt vatten för att se om den har rätt konsistens. Den ska inte vara för hård!
  • Häll kolan när den svalnat lite över banankakan och toppa gärna med lite flingsalt.

Anteckning

Använd färdig dulce de leche på burk och värm upp lite lätt för att förenkla kakan istället för att koka egen kola.
per bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg