Go Back
+ servings
En bit banankaka med kolaglasyr och havssalt på en tallrik med sked.
Print
Inga röster än

Banankaka med salt kola

En riktig saftig banankaka som toppas med en salt härlig kola är precis vad vi har här! Kakan är riktigt enkel och vill man förenkla mer kan färdig dulce de leche användas!
Total tid45 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Långpanna, mjuk kaka¨, mjuka kakor, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: banankaka, banankakor, fika, fikadags, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 12 bitar

Materials

Kaka:

  • 200 g mjöl 3 1/3 dl
  • 67 g strösocker 3/4 dl
  • 50 g farinsocker 2/3 dl
  • ¾ tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 80 g smör
  • 250 g banan 3 stora
  • 45 g turkisk/grekisk yoghurt ca 1/2 dl
  • 2 ägg

Kola:

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mosa banan och smält smöret. Tillsätt smör, banan, yoghurt och ägg i mjölblandningen.
  • Häll i en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter tills den inte är kladdig och låt svalna något.

Kola:

  • Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och smält det helt på medelhög värme. Var försiktig så den inte blir bränd!
  • Dra av från värmen och tillsätt smör lite i taget. Tillsätt sedan grädde försiktigt och rör så att allt går ihop. Tillsätt en nypa salt och småputtra ca 4-6 min. Du kan doppa en sked i kolan och sen försiktigt skölja den med kallt vatten för att se om den har rätt konsistens. Den ska inte vara för hård!
  • Häll kolan när den svalnat lite över banankakan och toppa gärna med lite flingsalt.

Anteckning

Använd färdig dulce de leche på burk och värm upp lite lätt för att förenkla kakan istället för att koka egen kola.