Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Birijan

Inga röster än
Skapat: 3 april, 2025
Senast ändrat: 3 april, 2025
Birijan

Birijan – enkel och smakrik risrätt från Balkan

Birijan är en lättlagad och smakrik kycklingrätt där riset tillagas tillsammans med grönsaker och kryddor i ugnen, vilket ger en djup och mustig smak. Den här rätten är en förenklad version av en traditionell Balkanrätt och sköter sig nästan helt själv i ugnen – perfekt när du vill laga något gott utan att behöva stå vid spisen hela tiden!

Mustiga smaker och saftig kyckling

Hemligheten bakom den perfekta Birijan ligger i att låta kycklingen först rostas i ugnen, så att den får en krispig yta och en djupare smak. Därefter blandas riset med lök, morötter och potatis, som får suga åt sig smakerna från kycklingen och kryddorna. När buljongen tillsätts får rätten en härligt mustig smak och en perfekt krämig konsistens.

En portion kyckling med ris och grönsaker på en tallrik, med en gryta i bakgrunden.
En portion kyckling med ris och grönsaker serverad på en tallrik.

Kryddor som lyfter rätten

Den klassiska kryddblandningen Vegeta tillsammans med paprikapulver ger en balanserad sälta och djup umamismak. Vill du ha mer hetta kan du lägga till en nypa chili eller cayennepeppar.

Tips & variationer

Vill du ha mer grönsaker? – Testa att lägga till paprika eller zucchini för extra färg och smak.
Byt ut kycklingbenen – Kycklinglår eller hel kyckling i bitar fungerar också utmärkt.
Gör rätten mer kryddstark – Tillsätt chili eller en gnutta spiskummin för mer djup i smaken.
Serveringstips – Birijan smakar extra gott med en klick yoghurt eller ajvar vid sidan av.

Den här lättlagade kycklingrätten från Balkan är perfekt för hela familjen – enkel att göra, smakrik och mättande!

Andra goda kycklingrecept

Om du vill testa på något annat gott med kyckling, så har du kommit helt rätt. Här hos oss på Receptskatt finns det gott om olika kycklingrecept. Du hittar bland annat dessa.

Video

@ssuljevic Denna maträtt är verkligen vad man kallar för comfort food från Balkan. Kyckling och ris i ugn helt enkelt. 🫶🏻. Recept finns bland kommentarerna 🤍 #FoodTok #foodies #dinner #middag #lunch #mat #iftar #biriyani #pilav #balkanfood #ramadanfood #foru #foruyou #matlagning #sandzak #matlåda ♬ Ramadan Kareem – Megan Yagami
Total tid: 50 minuter
Servings: 5 portioner
Calories: 659kcal

Ingredienser

  • 3 dl basmati eller långkornigt ris
  • 1,5 kg kycklingben cirka 250-300 gram per person
  • 1 st lök
  • 2 st morötter
  • 2-3 st potatisar
  • 1 liter hönsbuljong
  • Kryddor jag använder vegeta, paprikakrydda, salt och peppar.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Krydda kycklingbenen med vegeta, paprikapulver och peppar. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.
  • Blanda ner lök, morötter, potatisar och riset i samma skål som du förberett kycklingen i så att kryddorna följer med. Krydda med lite extra paprikapulver och vegeta om det behövs.
  • Lyft bort kycklingen ur formen och häll i riset. In i ugnen i 7-9 minuter.
  • Häll på buljongen och lägg tillbaka kycklingbenen. In i ugnen med allting i ca 20 minuter eller tills vattnet har försvunnit.

Anteckning

Egentligen så kokar man kycklingbenen först och kokar upp en egen buljong, testa det om ni vill!

Näringsinnehåll

Kalorier: 659kcal | Carbohydrates: 56g | Protein: 37g | Fat: 30g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 13g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 165mg | Natrium: 437mg | Kalium: 632mg | Fiber: 1g | Socker: 3g | Vitamin A: 230IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 39mg | Järn: 2mg
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg