Go Back
+ servings
En portion kyckling med ris och grönsaker på en tallrik, med en gryta i bakgrunden.
Print
Inga röster än

Birijan

En enkel risrätt med kyckling från Balkan som sköter sig självt i ugnen. Detta är en förenklad version av en av mina favorit rätter som ni kommer att älska.
Total tid50 minuter
Måltid: Huvudrätt, Middagstips, Storkok
Kök: Balkan
Keyword: mat för hela familjen, ris och kyckling
Yield: 5 portioner
Calories: 659kcal

Materials

  • 3 dl basmati eller långkornigt ris
  • 1,5 kg kycklingben cirka 250-300 gram per person
  • 1 st lök
  • 2 st morötter
  • 2-3 st potatisar
  • 1 liter hönsbuljong
  • Kryddor jag använder vegeta, paprikakrydda, salt och peppar.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Krydda kycklingbenen med vegeta, paprikapulver och peppar. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.
  • Blanda ner lök, morötter, potatisar och riset i samma skål som du förberett kycklingen i så att kryddorna följer med. Krydda med lite extra paprikapulver och vegeta om det behövs.
  • Lyft bort kycklingen ur formen och häll i riset. In i ugnen i 7-9 minuter.
  • Häll på buljongen och lägg tillbaka kycklingbenen. In i ugnen med allting i ca 20 minuter eller tills vattnet har försvunnit.

Video

@ssuljevic Denna maträtt är verkligen vad man kallar för comfort food från Balkan. Kyckling och ris i ugn helt enkelt. 🫶🏻. Recept finns bland kommentarerna 🤍 #FoodTok #foodies #dinner #middag #lunch #mat #iftar #biriyani #pilav #balkanfood #ramadanfood #foru #foruyou #matlagning #sandzak #matlåda ♬ Ramadan Kareem - Megan Yagami

Anteckning

Egentligen så kokar man kycklingbenen först och kokar upp en egen buljong, testa det om ni vill!

Nutrition

Kalorier: 659kcal | Carbohydrates: 56g | Protein: 37g | Fat: 30g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 13g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 165mg | Natrium: 437mg | Kalium: 632mg | Fiber: 1g | Socker: 3g | Vitamin A: 230IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 39mg | Järn: 2mg