Blåbärsfinancier med lime- och färskosttopping

Blåbärsfinancier med lime- och färskosttopping
Saftiga, nötiga och fräscha – de här blåbärsfinancierna smakar som ett litet konstverk! Den brynta smöret ger en djup, nötig smak som möter frisk lime och sötsyrliga blåbär i perfekt harmoni. Toppa med en fluffig limefärskostkräm och du har ett bakverk som både smakar och ser ut som på café – men du har gjort dem själv!
Financiers är små franska bakverk som blir extra saftiga tack vare mandelmjöl och äggvita. Den här varianten är uppdaterad med nordiska smaker och passar lika bra till fikastunden som till dessertbordet.
Tips & variationer
✅ Använd färska blåbär om det är säsong – extra lyxigt!
✅ Tillsätt lite vanilj i toppingen för en rundare smak.
✅ Byt ut lime mot citron eller apelsin för variation.
✅ Spritsa toppingen med en stjärntyll för extra fin effekt.
✅ Förvara i kylen – men ta fram en stund innan servering så smakerna kommer fram.
Fler goda mjuka kakor med blåbär
Här kommer ytterligare tre goda mjuka kakor med blåbär!



Ingredienser
- 80 g smör
- 80 g mandelmjöl ca 2 dl
- 125 g florsocker ca 2 dl
- 50 g vetemjöl knappt 1 dl
- 100 g äggvita ca 3 st
- 1 lime skalet
- 80 g blåbär jag använde frysta
Färskosttopping med lime:
- 75 g smör rumsvarmt
- 75 g florsocker 1 1/4 dl
- 150 g färskost typ Philadelphia
- 1 lime saft och skal
Montering:
- mynta
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Bryn smöret på medelvärme tills det börjar lukta nötigt, ställ undan kastrullen och låt smöret svalna något.
- Blanda mandelmjölet med florsocker och vetemjöl.
- Tillsätt äggvitorna och blanda till en smet, här kan du använda en köksassistent med vinge eller blanda för hand.
- Riv av det yttersta skalet på limefrukterna och tillsätt i smeten.
- Blanda sedan i det brynta smöret i och vänd till sist ner blåbären försiktigt, blanda inte för mycket så att de går sönder.
- Fyll formarna till knappt 3/4, det blir ca 12 st beroende på hur stora formar du använder.
- Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de får en gyllene yta. Låt svalna innan du tar ut kakorna ur formarna.
Färskosttopping med lime:
- Vispa det rumsvarma smöret i en köksassistent eller elvisp, tillsätt lite florsocker åt gången.
- Tillsätt sedan färskosten och vispa tills det blir fluffigt och homogent, några minuter eller så.
- Smaksätt toppingen med limesaft och limeskal.
- Fyll i en spritspåse med valfri tyll.
Montering:
- Ta ut kakorna ur formarna och placera på ett fat.
- Spritsa topping på varje kaka i ett fint mönster.
- Garnera med några fina blad, exempelvis mynta.
- Förvara kakorna i kylen, då stelnar dessutom toppingen något. De håller sig lätt ett par dagar i kylen men är godast samma dag då kakorna fortfarande är lite krispiga på utsidan.

