Go Back
+ servings
Skivor av blåbärskaka med lime och färskosttopping på en träplatta.
Print
Inga röster än

Blåbärsfinancier med Lime- och Färskosttopping

En liten fransk mandelkaka som är härligt saftig inuti och lite krispig på utsidan.
Total tid1 timme
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Blåbär, Fika, mjuk kaka¨, mjuka kakor
Kök: Franskt
Keyword: fika, fika med blåbär, fikadags, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 12

Materials

  • 80 g smör
  • 80 g mandelmjöl ca 2 dl
  • 125 g florsocker ca 2 dl
  • 50 g vetemjöl knappt 1 dl
  • 100 g äggvita ca 3 st
  • 1 lime skalet
  • 80 g blåbär jag använde frysta

Färskosttopping med lime:

  • 75 g smör rumsvarmt
  • 75 g florsocker 1 1/4 dl
  • 150 g färskost typ Philadelphia
  • 1 lime saft och skal

Montering:

  • mynta

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Bryn smöret på medelvärme tills det börjar lukta nötigt, ställ undan kastrullen och låt smöret svalna något.
  • Blanda mandelmjölet med florsocker och vetemjöl.
  • Tillsätt äggvitorna och blanda till en smet, här kan du använda en köksassistent med vinge eller blanda för hand.
  • Riv av det yttersta skalet på limefrukterna och tillsätt i smeten.
  • Blanda sedan i det brynta smöret i och vänd till sist ner blåbären försiktigt, blanda inte för mycket så att de går sönder.
  • Fyll formarna till knappt 3/4, det blir ca 12 st beroende på hur stora formar du använder.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de får en gyllene yta. Låt svalna innan du tar ut kakorna ur formarna.

Färskosttopping med lime:

  • Vispa det rumsvarma smöret i en köksassistent eller elvisp, tillsätt lite florsocker åt gången.
  • Tillsätt sedan färskosten och vispa tills det blir fluffigt och homogent, några minuter eller så.
  • Smaksätt toppingen med limesaft och limeskal.
  • Fyll i en spritspåse med valfri tyll.

Montering:

  • Ta ut kakorna ur formarna och placera på ett fat.
  • Spritsa topping på varje kaka i ett fint mönster.
  • Garnera med några fina blad, exempelvis mynta.
  • Förvara kakorna i kylen, då stelnar dessutom toppingen något. De håller sig lätt ett par dagar i kylen men är godast samma dag då kakorna fortfarande är lite krispiga på utsidan.