Keyword: fika, fika med blåbär, fikadags, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 12
Materials
80gsmör
80gmandelmjölca 2 dl
125gflorsockerca 2 dl
50gvetemjölknappt 1 dl
100gäggvitaca 3 st
1limeskalet
80gblåbärjag använde frysta
Färskosttopping med lime:
75g smörrumsvarmt
75gflorsocker1 1/4 dl
150gfärskosttyp Philadelphia
1limesaft och skal
Montering:
mynta
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Bryn smöret på medelvärme tills det börjar lukta nötigt, ställ undan kastrullen och låt smöret svalna något.
Blanda mandelmjölet med florsocker och vetemjöl.
Tillsätt äggvitorna och blanda till en smet, här kan du använda en köksassistent med vinge eller blanda för hand.
Riv av det yttersta skalet på limefrukterna och tillsätt i smeten.
Blanda sedan i det brynta smöret i och vänd till sist ner blåbären försiktigt, blanda inte för mycket så att de går sönder.
Fyll formarna till knappt 3/4, det blir ca 12 st beroende på hur stora formar du använder.
Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de får en gyllene yta. Låt svalna innan du tar ut kakorna ur formarna.
Färskosttopping med lime:
Vispa det rumsvarma smöret i en köksassistent eller elvisp, tillsätt lite florsocker åt gången.
Tillsätt sedan färskosten och vispa tills det blir fluffigt och homogent, några minuter eller så.
Smaksätt toppingen med limesaft och limeskal.
Fyll i en spritspåse med valfri tyll.
Montering:
Ta ut kakorna ur formarna och placera på ett fat.
Spritsa topping på varje kaka i ett fint mönster.
Garnera med några fina blad, exempelvis mynta.
Förvara kakorna i kylen, då stelnar dessutom toppingen något. De håller sig lätt ett par dagar i kylen men är godast samma dag då kakorna fortfarande är lite krispiga på utsidan.