Blåbärspajtårta
Skapat:
25 augusti, 2024
Senast ändrat:
24 augusti, 2024

0
Blåbärspajtårta, en tårta med fluffig citronbotten, blåbärsmascarpone, blåbärssylt, frosting och pajsmulor med smak av kardemumma, så god tårta!
Den här tårtan är en gammal favorit som jag bakat flera år men nu har jag äntligen uppdaterar receptet lite!
Tårtbotten går bra att förbereda och frysa in. Fyll gärna tårtan 2 dagar innan servering så den hinner stå till sig och bli saftig och god. Täcka tårtan kan man göra samma dag eller kvällen innan den ska serveras.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 1443kcal
Utrustning
- 1 form, 18-20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
Blåbärsfyllning:
- 250 gr mascarponeost
- 2 dl grädde
- 4-5 msk blåbärssylt
- 1 tsk vaniljsocker
Frosting:
- 2 dl grädde
- 100 gr färskost
- ca. 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Smuldeg:
- 50 gr smör
- 1, 25 dl vetemjöl
- 2,5 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- Kardemumma
Instruktioner
Botten:
- Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
- Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
- Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
- Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
- Botten går bra att frysa in.
Blåbärsfyllning:
- Vänd i sylten och fyll tårtan. Bred gärna på ett lager blåbärssylt över bottnarna.
- Plasta in tårtan och ställ i kyl i 1-2 dagar innan servering.
Frosting:
- Vispa ihop ingredienserna till en fluffig frosting.
- Täck tårtan med frostingen.
Smuldeg:
- Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg.
- Strö ut degen på en plåt och smaksätt med kardemumma.
- Grädda på 175 grader i ca 10-15 minuter eller tills det blivit lite gyllene.
- Låt smulet svalna helt och dekorera sedan tårtan med smulorna och färska blåbär.
Näringsinnehåll
Kalorier: 1443kcal | Carbohydrates: 238g | Protein: 34g | Fat: 38g | Mättat fett: 22g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 157mg | Natrium: 123mg | Kalium: 442mg | Fiber: 8g | Socker: 28g | Vitamin A: 1297IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 130mg | Järn: 13mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!