Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Blåbärspajtårta

Inga röster än
Skapat: 25 augusti, 2024
Senast ändrat: 24 augusti, 2024
Blåbärspajtårta

Blåbärspajtårta, en tårta med fluffig citronbotten, blåbärsmascarpone, blåbärssylt, frosting och pajsmulor med smak av kardemumma, så god tårta!

Den här tårtan är en gammal favorit som jag bakat flera år men nu har jag äntligen uppdaterar receptet lite!

Tårtbotten går bra att förbereda och frysa in. Fyll gärna tårtan 2 dagar innan servering så den hinner stå till sig och bli saftig och god. Täcka tårtan kan man göra samma dag eller kvällen innan den ska serveras.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 1443kcal

Utrustning

  • 1 form, 18-20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Blåbärsfyllning:

Frosting:

Smuldeg:

Instruktioner

Botten:

  • Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
  • Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
  • Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
  • Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
  • Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
  • Botten går bra att frysa in.

Blåbärsfyllning:

  • Vispa ihop mascarponeost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm.
  • Vänd i sylten och fyll tårtan. Bred gärna på ett lager blåbärssylt över bottnarna.
  • Plasta in tårtan och ställ i kyl i 1-2 dagar innan servering.

Frosting:

  • Vispa ihop ingredienserna till en fluffig frosting.
  • Täck tårtan med frostingen.

Smuldeg:

  • Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg.
  • Strö ut degen på en plåt och smaksätt med kardemumma.
  • Grädda på 175 grader i ca 10-15 minuter eller tills det blivit lite gyllene.
  • Låt smulet svalna helt och dekorera sedan tårtan med smulorna och färska blåbär.

Näringsinnehåll

Kalorier: 1443kcal | Carbohydrates: 238g | Protein: 34g | Fat: 38g | Mättat fett: 22g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 157mg | Natrium: 123mg | Kalium: 442mg | Fiber: 8g | Socker: 28g | Vitamin A: 1297IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 130mg | Järn: 13mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg