Go Back
+ servings
En blåbärspajtårta med smulor och grädde, skuren för servering.
Print
Inga röster än

Blåbärspajtårta

Blåbärspajtårta, en tårta med fluffig citronbotten, blåbärsmascarpone, blåbärssylt, frosting och pajsmulor med smak av kardemumma.
Active Time1 timme
Måltid: Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med blåbär, bärtårta, blåbärspaj, sommartårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 1443kcal

Equipment

  • 1 form, 18-20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 60 gr vetemjöl
  • 80 gr potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 citron (finrivet skal + ca 1-1,5 msk citronsaft)

Blåbärsfyllning:

  • 250 gr mascarponeost
  • 2 dl grädde
  • 4-5 msk blåbärssylt
  • 1 tsk vaniljsocker

Frosting:

  • 2 dl grädde
  • 100 gr färskost
  • ca. 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Smuldeg:

  • 50 gr smör
  • 1, 25 dl vetemjöl
  • 2,5 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Kardemumma

Instruktioner

Botten:

  • Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
  • Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
  • Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
  • Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
  • Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
  • Botten går bra att frysa in.

Blåbärsfyllning:

  • Vispa ihop mascarponeost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm.
  • Vänd i sylten och fyll tårtan. Bred gärna på ett lager blåbärssylt över bottnarna.
  • Plasta in tårtan och ställ i kyl i 1-2 dagar innan servering.

Frosting:

  • Vispa ihop ingredienserna till en fluffig frosting.
  • Täck tårtan med frostingen.

Smuldeg:

  • Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg.
  • Strö ut degen på en plåt och smaksätt med kardemumma.
  • Grädda på 175 grader i ca 10-15 minuter eller tills det blivit lite gyllene.
  • Låt smulet svalna helt och dekorera sedan tårtan med smulorna och färska blåbär.

Nutrition

Kalorier: 1443kcal | Carbohydrates: 238g | Protein: 34g | Fat: 38g | Mättat fett: 22g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 157mg | Natrium: 123mg | Kalium: 442mg | Fiber: 8g | Socker: 28g | Vitamin A: 1297IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 130mg | Järn: 13mg