Blåbärspajtårta
Blåbärspajtårta, en tårta med fluffig citronbotten, blåbärsmascarpone, blåbärssylt, frosting och pajsmulor med smak av kardemumma.
Måltid: Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med blåbär, bärtårta, blåbärspaj, sommartårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 1443kcal
Botten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 60 gr vetemjöl
- 80 gr potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 citron (finrivet skal + ca 1-1,5 msk citronsaft)
Blåbärsfyllning:
- 250 gr mascarponeost
- 2 dl grädde
- 4-5 msk blåbärssylt
- 1 tsk vaniljsocker
Frosting:
- 2 dl grädde
- 100 gr färskost
- ca. 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Smuldeg:
- 50 gr smör
- 1, 25 dl vetemjöl
- 2,5 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- Kardemumma
Botten:
Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna någon minut.
Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.
Botten går bra att frysa in.
Blåbärsfyllning:
Vispa ihop mascarponeost, grädde och vaniljsocker till en fluffig kräm.
Vänd i sylten och fyll tårtan. Bred gärna på ett lager blåbärssylt över bottnarna.
Plasta in tårtan och ställ i kyl i 1-2 dagar innan servering.
Smuldeg:
Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg.
Strö ut degen på en plåt och smaksätt med kardemumma.
Grädda på 175 grader i ca 10-15 minuter eller tills det blivit lite gyllene.
Låt smulet svalna helt och dekorera sedan tårtan med smulorna och färska blåbär.
Kalorier: 1443kcal | Carbohydrates: 238g | Protein: 34g | Fat: 38g | Mättat fett: 22g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 157mg | Natrium: 123mg | Kalium: 442mg | Fiber: 8g | Socker: 28g | Vitamin A: 1297IU | Vitamin C: 3mg | Kalcium: 130mg | Järn: 13mg