Cheesecake med hallon och choklad
Skapat:
26 januari, 2025
Senast ändrat:
22 januari, 2025

0
Cheesecake med hallon och choklad är en perfekt tårta att fira alla hjärtans dag med eller till vilket kalas som helst!
Tårtan passar att baka i en 20-22 cm form. Gör gärna botten en dag i förväg. Man kan även göra chokladcheesecakelagret ena dagen och halloncheesecakelagret dagen därpå. Man behöver i alla fall vänta några timmar mellan lagren. Det som är viktigt är att temperaturskillnaderna inte får vara för stora när man gör fyllningarna för då kan de skära sig.
Tårtan håller sig fint i kyl åtminstone 2-3 dagar.
Fler recept med bär:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1, 75 dl mjöl
- 2 ägg
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Chokladcheesecake:
- 200 gr Fazer mjölkchoklad
- 200 gr philadelphiaost
- 125 gr mascarponeost
- 0,5 dl socker
- 2 dl grädde
- 2 st gelatinblad
Halloncheesecake:
- 250-300 gr frysta hallon
- 1 dl florsocker
- 200 gr philadelphiaost
- 125 gr mascarponeost
- 1,5 dl grädde
- 4 gelatinblad
- färska hallon
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret.
- Blanda i alla torra ingredienser. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i en form som är ca 20-22 cm i diameter och grädda ca 18-20 minuter beroende på ugn och storlek på formen. Den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
- Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
Chokladcheesecake:
- Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
- Vispa ihop philadelphiaost, mascarponeost och socker.
- Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
- Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
- Vispa 1,5 dl grädde fluffigt. När allt är lite svalnat och inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
- Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
- Häll fyllningen i formen med kladdkakan i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett. Ställ i kylskåp.
Halloncheesecake:
- Koka upp de frysta hallonen och passera bort kärnorna genom en sil. Kom ihåg att skrapa bort purén under silen för att få med så mycket som möjligt.
- Rör ner florsockret i den varma purén. Låt svalna.
- Vispa ihop philadelphiaost och mascarponeost.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
- Värm en liten del av hallonpurén i en kastrull och smält de urkramade gelatinbladen där i, rör ner det i resten av hallonpurén. När allt inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner hallonpurén i ostblandningem och vänd sedan ner grädden. Vill man kan man här lite lätt mosa färska hallon och fördela mellan lagren/vänd ner i smeten.
- Häll sedan cheesecakefyllningen över chokladcheesecaken och låt stelna i kyl.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!