Go Back
+ servings
En bit cheesecake med hallon och choklad, dekorerad med hallon och grädde på en tallrik.
Print
Inga röster än

Cheesecake med hallon och choklad

Total tid1 timme
Måltid: Dessert, Efterrätt, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: alla hjärtans dag, bärtårta, festlig tårta, tårtor
Yield: 8

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1, 75 dl mjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Chokladcheesecake:

  • 200 gr Fazer mjölkchoklad
  • 200 gr philadelphiaost
  • 125 gr mascarponeost
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 2 st gelatinblad

Halloncheesecake:

  • 250-300 gr frysta hallon
  • 1 dl florsocker
  • 200 gr philadelphiaost
  • 125 gr mascarponeost
  • 1,5 dl grädde
  • 4 gelatinblad
  • färska hallon

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret.
  • Blanda i alla torra ingredienser. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i en form som är ca 20-22 cm i diameter och grädda ca 18-20 minuter beroende på ugn och storlek på formen. Den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.

Chokladcheesecake:

  • Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  • Vispa ihop philadelphiaost, mascarponeost och socker.
  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
  • Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
  • Vispa 1,5 dl grädde fluffigt. När allt är lite svalnat och inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
  • Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
  • Häll fyllningen i formen med kladdkakan i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett. Ställ i kylskåp.

Halloncheesecake:

  • Koka upp de frysta hallonen och passera bort kärnorna genom en sil. Kom ihåg att skrapa bort purén under silen för att få med så mycket som möjligt.
  • Rör ner florsockret i den varma purén. Låt svalna.
  • Vispa ihop philadelphiaost och mascarponeost.
  • Vispa grädden till mjuka toppar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  • Värm en liten del av hallonpurén i en kastrull och smält de urkramade gelatinbladen där i, rör ner det i resten av hallonpurén. När allt inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner hallonpurén i ostblandningem och vänd sedan ner grädden. Vill man kan man här lite lätt mosa färska hallon och fördela mellan lagren/vänd ner i smeten.
  • Häll sedan cheesecakefyllningen över chokladcheesecaken och låt stelna i kyl.