Cheesecake med jordgubbar och rabarber

Cheesecake med jordgubbar och rabarber
En ljuvlig somrig cheesecake med en saftig mandelbotten, len mascarponefyllning och frisk kompott på jordgubbar och rabarber. Swirls av kompott i fyllningen och en mjuk creme fraiche-topping gör den till ett riktigt blickfång – perfekt till vårens och sommarens fikastunder.
Kakan behöver kylas innan servering, så gör den gärna dagen innan!
Tips & variationer
✅ Byt ut rabarbern mot hallon eller vinbär för variation
✅ Gör i små formar för portionscheesecakes
✅ Dekorera med ätbara blommor eller citronmeliss för extra vårkänsla
✅ Använd färdig kompott om du vill spara tid – men hemgjord blir bäst!
Fler godsaker med jordgubbar och rabarber
Låt dig även inspireras av följande läckra recept!



Ingredienser
Botten:
- 150 gr smör mjukt
- 300 gr mandelmassa
- 3 st ägg
- 0,5 dl vetemjöl
- smör till formen
Kompott:
- 400 gr rabarber
- 200 gr jordgubbar
- 1 dl socker
- 1,5 msk potatismjöl
- 1,5 msk vatten kallt
Cheesecake:
- 250 gr mascarponeost
- 3 dl kompott
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kesella
- 1,5 dl grädde
- 3 st gelatinblad
- ca. 1 msk citronsaft pressad
Topping:
- 1-1,5 dl creme fraiche 34%
- 2-3 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- jordgubbar
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Rör till sist i mjölet för hand.
- Smörj och bröa en form som är 20 centimeter i diameter med löstagbar botten.
- Fyll formen med smeten och grädda kakan i ca 20-25 minuter .
- Låt kallna helt.
Kompott:
- Skiva rabarbern samt jordgubbarna och lägg i en kastrull tillsammans med sockret.
- Sjud försiktigt tills det mjuknar och rör till en slät kompott.
- Rör ihop 1,5 msk potatismjöl med 1,5 msk vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle under omrörning.
- Ta bort från värmen direkt när det tjocknat, låt kallna helt.
Cheesecake:
- Ta fram mascarponeosten, kesellan och grädden ca 30 minuter innan så att de inte är kylskåpskalla.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
- Smält gelatinet i citronsaften, låt svalna.
- Vispa grädden luftigt.
- Blanda ner det avsvalnade gelatinet i en liten del av fyllningen. Blanda sedan ner det i resten av fyllningen.
- Vänd ner grädden.
- Häll cheesecakefyllningen över mandelbotten.
- Ta lite överbliven kompott och swirla ner det i smeten. Stryk sedan med en palett så det blir jämt över botten.
- Ställ i kylskåp några timmar, gärna över natten.
Topping:
- Vispa ihop alla ingredienser och bred över kakan.
- Garnera med färska jordgubbar.


