Go Back
+ servings
Cheesecake toppad med färska jordgubbar och grädde på en genomskinlig tårtfat.
Print
Inga röster än

Cheesecake med jordgubbar och rabarber

Total tid1 timme
Måltid: Cheesecake, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar)
Kök: Skandinaviskt
Keyword: cheeesecake, cheesecake, variant på cheesecake
Yield: 8

Materials

Botten:

  • 150 gr smör mjukt
  • 300 gr mandelmassa
  • 3 st ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • smör till formen

Kompott:

  • 400 gr rabarber
  • 200 gr jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1,5 msk vatten kallt

Cheesecake:

  • 250 gr mascarponeost
  • 3 dl kompott
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kesella
  • 1,5 dl grädde
  • 3 st gelatinblad
  • ca. 1 msk citronsaft pressad

Topping:

  • 1-1,5 dl creme fraiche 34%
  • 2-3 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • jordgubbar

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  • Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
  • Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  • Rör till sist i mjölet för hand.
  • Smörj och bröa en form som är 20 centimeter i diameter med löstagbar botten.
  • Fyll formen med smeten och grädda kakan i ca 20-25 minuter .
  • Låt kallna helt.

Kompott:

  • Skiva rabarbern samt jordgubbarna och lägg i en kastrull tillsammans med sockret.
  • Sjud försiktigt tills det mjuknar och rör till en slät kompott.
  • Rör ihop 1,5 msk potatismjöl med 1,5 msk vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle under omrörning.
  • Ta bort från värmen direkt när det tjocknat, låt kallna helt.

Cheesecake:

  • Ta fram mascarponeosten, kesellan och grädden ca 30 minuter innan så att de inte är kylskåpskalla.
  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
  • Vispa ihop mascarponeost, kompott, florsocker och vaniljsocker.
  • Smält gelatinet i citronsaften, låt svalna.
  • Vispa grädden luftigt.
  • Blanda ner det avsvalnade gelatinet i en liten del av fyllningen. Blanda sedan ner det i resten av fyllningen.
  • Vänd ner grädden.
  • Häll cheesecakefyllningen över mandelbotten.
  • Ta lite överbliven kompott och swirla ner det i smeten. Stryk sedan med en palett så det blir jämt över botten.
  • Ställ i kylskåp några timmar, gärna över natten.

Topping:

  • Vispa ihop alla ingredienser och bred över kakan.
  • Garnera med färska jordgubbar.