Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Cheesecake med jordgubbar och rabarber
Total tid
1
timme
t
Måltid:
Cheesecake, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar)
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
cheeesecake, cheesecake, variant på cheesecake
Yield:
8
Materials
Botten:
150
gr
smör
mjukt
300
gr
mandelmassa
3
st
ägg
0,5
dl
vetemjöl
smör
till formen
Kompott:
400
gr
rabarber
200
gr
jordgubbar
1
dl
socker
1,5
msk
potatismjöl
1,5
msk
vatten
kallt
Cheesecake:
250
gr
mascarponeost
3
dl
kompott
0,5
dl
florsocker
2
tsk
vaniljsocker
1
dl
kesella
1,5
dl
grädde
3
st
gelatinblad
ca. 1
msk
citronsaft
pressad
Topping:
1-1,5
dl
creme fraiche 34%
2-3
msk
florsocker
1
tsk
vaniljsocker
jordgubbar
Instruktioner
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Rör till sist i mjölet för hand.
Smörj och bröa en form som är 20 centimeter i diameter med löstagbar botten.
Fyll formen med smeten och grädda kakan i ca 20-25 minuter .
Låt kallna helt.
Kompott:
Skiva rabarbern samt jordgubbarna och lägg i en kastrull tillsammans med sockret.
Sjud försiktigt tills det mjuknar och rör till en slät kompott.
Rör ihop 1,5 msk potatismjöl med 1,5 msk vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle under omrörning.
Ta bort från värmen direkt när det tjocknat, låt kallna helt.
Cheesecake:
Ta fram mascarponeosten, kesellan och grädden ca 30 minuter innan så att de inte är kylskåpskalla.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Vispa ihop mascarponeost, kompott, florsocker och vaniljsocker.
Smält gelatinet i citronsaften, låt svalna.
Vispa grädden luftigt.
Blanda ner det avsvalnade gelatinet i en liten del av fyllningen. Blanda sedan ner det i resten av fyllningen.
Vänd ner grädden.
Häll cheesecakefyllningen över mandelbotten.
Ta lite överbliven kompott och swirla ner det i smeten. Stryk sedan med en palett så det blir jämt över botten.
Ställ i kylskåp några timmar, gärna över natten.
Topping:
Vispa ihop alla ingredienser och bred över kakan.
Garnera med färska jordgubbar.