Chiligratinerad fläskytterfilé

-
1
Gratinerad fläskytterfilé med krämig paprika- och chilisås
- 1.1 Så här gör jag min chiligratinerade fläskytterfilé
- 1.2 Tips & variationer
- 1.3 Andra goda recept med fläskkött du kan testa
- 1.4 Vanliga frågor och svar
- 1.5 Kan jag förbereda rätten i förväg?
- 1.6 Fungerar det att använda kyckling istället?
- 1.7 Hur stark blir såsen?
- 1.8 Går rätten att frysa in?
- 1.9 Ingredienser
- 1.10 Instruktioner
Gratinerad fläskytterfilé med krämig paprika- och chilisås
Det här är en av mina absoluta favoriträtter när jag vill laga något lite extra gott, men ändå enkelt. Den gratinerade fläskytterfilén blir otroligt saftig och smakrik tack vare en sås fylld med grädde, crème fraiche, vitlök och lite söt hetta från sweetchilisås och honung. En riktig smaksymfoni, och perfekt både till vardag och helg!
Så här gör jag min chiligratinerade fläskytterfilé
Jag börjar med att bryna fläskytterfilén i smör tills den får fin färg runt om. I slutet låter jag en krossad vitlöksklyfta gå med i pannan, det ger en riktigt härlig smak till smöret. Sedan plockar jag upp köttet och använder samma panna för att fräsa lök, vitlök och chili flakes.

För att få till den krämiga och fylliga såsen tillsätter jag champinjoner, paprika, vaxbönor och så småningom grädde, crème fraiche och sweetchilisås. En skvätt soja, lite limejuice och en klick honung rundar av allt och ger en perfekt balans mellan sälta, syra och sötma. Färska örter som koriander och persilja gör att rätten smakar fräscht trots sin krämighet.
När såsen kokat ihop skivar jag köttet och lägger det i en ugnsform. Jag häller såsen över och låter allt gratineras tills köttet är genomstekt. Resultatet blir ett mört kött i en smakrik sås som man verkligen vill sleva upp till sista droppen.
Tips & variationer
✅ Går lika bra att göra med fläskfilé eller kycklingfilé om du föredrar det
✅ Vill du ha en mildare rätt? Skippa chili flakes eller minska mängden
✅ Gör den ännu matigare – tillsätt en burk vita bönor i såsen
✅ Passar utmärkt med pressad potatis, ris eller ett blomkålsmos för ett lågkolhydratalternativ
✅ Vill du ha mer syra? Testa att riva i lite citronskal i såsen
Andra goda recept med fläskkött du kan testa
Fläskkött är ju otroligt tacksamt att göra goda recept av och det finns en hel del goda recept med fläskkött du kan testa här på Receptskatt. Spana in dessa till att börja med:



Vanliga frågor och svar
Kan jag förbereda rätten i förväg?
Absolut! Du kan laga allt fram till gratineringen och sedan ställa in i ugnen när det är dags att äta.
Fungerar det att använda kyckling istället?
Ja, kycklingfilé eller lårfilé funkar också bra, men just fläskytterfilé blir extra saftigt i den här rätten.
Hur stark blir såsen?
Den har lite hetta från chili flakes och sweetchili, men är inte för stark. Anpassa mängden chili efter din smak.
Går rätten att frysa in?
Ja, den håller sig bra i frysen. Låt svalna helt, frys i portionslådor och värm upp långsamt för bäst resultat.
Ingredienser
- 1 kg fläskytterfilé alternativt fläskfilé
- 3 msk smör till stekning
- 4 st vitlöksklyftor hackade
- 1 st rödlök skivad
- 1 tsk chili flakes
- 3 dl grädde
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl sweetchilisås
- 1 st grön paprika skivad
- 1 st röd paprika skivad
- 1 dl vaxbönor
- 300 g färska champinjoner skivade
- 1 msk limejuice
- 1 msk soya
- 2 msk honung
- 1 dl koriander finhackad
- 1 dl persilja finhackad
- Salt & peppar
Instruktioner
- Börja med att steka fläskytterfiléen runt om i smör.
- Mot slutet av stekningen, krossa en vitlöksklyfta och lägg i pannan så smöret tar smak, ös sedan köttet kontinuerligt med smöret.
- Ta ur fläskytterfiléen & vitlöksklyftan. Släng vitlöksklyftan & ställ köttet åt sidan. men diska inte ur pannan.
- Häll sedan i vaxbönor, paprikan & champinjoner. Stek någon minut!
- Tranchera fläskytterfiléen i skivor på ca. 2-3 cm, lägg dem i ugnsfast form. Häll över såsen så den täcker köttet.
- Ställ i ugnen på 180 grader tills köttet får en innertemperatur på ca 70grader.
- Servera med pressad potatis eller nykokt ris!