Chokladbollstårta med jordgubbsmousse

Chokladbollstårta med jordgubbsmousse – barnsligt god med vuxna smaker
Det här är en riktig favorit när jag vill göra något som känns både nostalgiskt och lyxigt. Mjuk chokladbollssmet med lite saltsting, fylld med en len jordgubbsmousse och toppad med mjölkchokladganache… ja, det är faktiskt så gott som det låter. En perfekt liten tårta som inte kräver ugn men ändå känns festlig och den passar lika bra till barnkalas som till fika med vänner.
Tips & variationer
✅ Jag brukar smaka av moussen innan jag blandar i grädden. Ibland behövs lite extra florsocker beroende på hur söta jordgubbarna är.
✅ Vill du ha lite extra crunch? Blanda ner hackad mörk choklad eller rostade nötter i chokladbollssmeten.
✅ Ganachen går också att göra med mörk choklad om du vill ha en vuxnare smak, eller vit choklad för en sötare tårta.
✅ Den här tårtan går utmärkt att förbereda dagen innan – smakerna hinner verkligen sätta sig då.
✅ Garnera med färska bär, riven choklad eller kokos – det blir både fint och gott!
Fler recept med chokladbollstema
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Utrustning
- 1 form 16 cm i diameter
Ingredienser
Jordgubbsmousse:
- 1,5 gelatinblad
- 125 gr jordgubbar frysta som tinat
- 40 gr florsocker
- 150 gr grädde
Chokladbollssmet:
Chokladganache:
- 80 gr mjölkchoklad
- 40 gr grädde
- ca 1 msk smör
Instruktioner
Jordgubbsmousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer.
- Värm någon matsked puré i en kastrull med gelatinbladen tills bladen har smält. Häll sedan ner blandningen bland resterande puré och rör runt ordentligt.
- Vispa grädden fluffig och blanda sedan nerd den i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
- Låt moussen stå kallt tills den stelnat.
Chokladbollssmet:
- Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen.
- Mixa havregrynen.
- Krossa flingsaltet lite mellan fingrarna.
- Vispa ihop alla ingredienser med elvisp i några minuter och tillsätt kaffe.
- Tryck ut smeten i formen så att det blir en grop i mitten. Spara lite smet som ”lock”.
- Fyll gropen med så mycket jordgubbsmousse som får plats.
- Täck över moussen med den sista smeten som ett lock, ställ kallt.
- Ta loss tårtan från formen och garnera med det du önskar.
Chokladganache:
- Smält ihop choklad och grädde på svag värme.
- Rör sedan i smöret.
- Låt svalna en stund och häll sedan över tårtan, låt stelna.



📷 Erika Westerlund Strömmer