Go Back
+ servings
Chokladbollstårta dekorerad med jordgubbar och kokosbollar på toppen.
Print
Inga röster än

Chokladbollstårta med jordgubbsmousse

Total tid1 timme
Måltid: Fika, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladbollar, chokladtårta, festlig tårta, lyxig tårta
Yield: 6

Equipment

  • 1 form 16 cm i diameter

Materials

Jordgubbsmousse:

  • 1,5 gelatinblad
  • 125 gr jordgubbar frysta som tinat
  • 40 gr florsocker
  • 150 gr grädde

Chokladbollssmet:

  • 270 gr havregryn
  • 1-1,5 tsk flingsalt
  • 300 gr smör rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 45 gr kakao
  • 18 gr vaniljsocker
  • ca 1 dl kaffe

Chokladganache:

  • 80 gr mjölkchoklad
  • 40 gr grädde
  • ca 1 msk smör

Instruktioner

Jordgubbsmousse:

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer.
  • Värm någon matsked puré i en kastrull med gelatinbladen tills bladen har smält. Häll sedan ner blandningen bland resterande puré och rör runt ordentligt.
  • Vispa grädden fluffig och blanda sedan nerd den i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
  • Låt moussen stå kallt tills den stelnat.

Chokladbollssmet:

  • Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen.
  • Mixa havregrynen.
  • Krossa flingsaltet lite mellan fingrarna.
  • Vispa ihop alla ingredienser med elvisp i några minuter och tillsätt kaffe.
  • Tryck ut smeten i formen så att det blir en grop i mitten. Spara lite smet som ”lock”.
  • Fyll gropen med så mycket jordgubbsmousse som får plats.
  • Täck över moussen med den sista smeten som ett lock, ställ kallt.
  • Ta loss tårtan från formen och garnera med det du önskar.

Chokladganache:

  • Smält ihop choklad och grädde på svag värme.
  • Rör sedan i smöret.
  • Låt svalna en stund och häll sedan över tårtan, låt stelna.