Chokladcheesecake
Skapat:
24 juli, 2024
Senast ändrat:
18 juli, 2024

0
En len och krämig chokladcheesecake är alltid magiskt gott!
Det här är mitt favoritrecept på chokladcheesecake! Jag har gjort den i flera olika chokladsmaker, den här gången med smak av Fazerina.
Cheesecaken går att fint att frysa in, låt den bara tina långsamt i kylen innan servering.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 8
Calories: 4236kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1, 75 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
- 2 ägg
Fyllning:
- 200 gr Fazerina mjölkchoklad
- 2 st gelatinblad
- 250 gr färskost
- 100 gr mascarponeost
- 0,5 dl socker
- 2 dl grädde
Topping:
- 100 gr färskost
- 1 dl florsocker
- 2-3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl grädde
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form som är 20 cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret.
- Blanda ner alla torra ingredienser i smöret. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda ca 20-25 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten. Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
Fyllning:
- Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
- Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
- Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
- Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
- När allt har svalnat lite och inte har för stora temperaturskillnader så vispa sakta ner chokladen i ostblandningen. Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
- Häll fyllningen i formen med botten i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett. Ställ i kylskåp.
Topping:
- Vispa ihop alla ingredienser till utom grädden till en jämn frosting.
- Tillsätt sedan grädden och vispa fluffigt.
- Toppa cheesecaken med frostingen.
Näringsinnehåll
Kalorier: 4236kcal | Carbohydrates: 797g | Protein: 106g | Fat: 65g | Mättat fett: 35g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 14g | Transfett: 1g | Kolesterol: 167mg | Natrium: 297mg | Kalium: 1312mg | Fiber: 29g | Socker: 68g | Vitamin A: 1672IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 258mg | Järn: 46mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!