Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Chokladmoussetårta

Inga röster än
Skapat: 7 september, 2024
Senast ändrat: 6 september, 2024
Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta med smak av salt kolapannacotta och kokos. I frysen hittade jag en salt kolapannacotta och det resulterade i den här goda moussetårtan.

Det är egentligen samma tårta som jag tidigare bakat, bara botten som är utbytt. I den förra tårtan var det en kladdkakebotten och den tårtan har varit väldigt omtyckt. Nu ville jag testa något annat och det blev en kokosbotten.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 578kcal

Utrustning

  • 1 form, 20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Salt kolapannacotta:

Chokladmousse:

Instruktioner

Botten:

  • Blanda kokos, rörsocker och socker i en bunke.
  • Tillsätt det smälta smöret och rör om.
  • Tillsätt slutligen äggen och blanda allting till en jämn och ganska kompakt smet.
  • Tryck ut kokossmeten i en form med löstagbar kant. Se till att smeten är jämnt fördelad och ha gärna ett bakplåtspapper under. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Koka upp grädde och den karamelliserade mjölken, vispa slät i kastrullen under tiden.
  • Krama ur gelatinet och rör i det.
  • Tillsätt saltet och smaka av så du får den så salt du önskar.
  • Häll upp i en form som är 18 cm. Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
  • Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
  • Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna pannacottan på botten.
  • Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
  • Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
  • Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.

Näringsinnehåll

Kalorier: 578kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 7g | Fat: 45g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 159mg | Natrium: 142mg | Kalium: 292mg | Fiber: 3g | Socker: 39g | Vitamin A: 1176IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg