Chokladmoussetårta
Skapat:
7 september, 2024
Senast ändrat:
6 september, 2024

2
Chokladmoussetårta med smak av salt kolapannacotta och kokos. I frysen hittade jag en salt kolapannacotta och det resulterade i den här goda moussetårtan.
Det är egentligen samma tårta som jag tidigare bakat, bara botten som är utbytt. I den förra tårtan var det en kladdkakebotten och den tårtan har varit väldigt omtyckt. Nu ville jag testa något annat och det blev en kokosbotten.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 578kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 150 gr kokosflingor
- 1 dl rörsocker
- 0,5 dl socker
- 50 gr smör (smält)
- 2 ägg
Salt kolapannacotta:
- 300 gr grädde
- 250 gr karamelliserad mjölk
- 2,5 gelatinblad
- 1-1,5 tsk flingsalt
Chokladmousse:
- 150 gr mjölkchoklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Botten:
- Tillsätt det smälta smöret och rör om.
- Tillsätt slutligen äggen och blanda allting till en jämn och ganska kompakt smet.
- Tryck ut kokossmeten i en form med löstagbar kant. Se till att smeten är jämnt fördelad och ha gärna ett bakplåtspapper under. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Salt kolapannacotta:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Koka upp grädde och den karamelliserade mjölken, vispa slät i kastrullen under tiden.
- Krama ur gelatinet och rör i det.
- Tillsätt saltet och smaka av så du får den så salt du önskar.
- Häll upp i en form som är 18 cm. Låt stelna och ställ sedan i frysen.
Chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
- Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
- Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
- Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
- Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna pannacottan på botten.
- Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
- Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
- Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.
Näringsinnehåll
Kalorier: 578kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 7g | Fat: 45g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 159mg | Natrium: 142mg | Kalium: 292mg | Fiber: 3g | Socker: 39g | Vitamin A: 1176IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!