Go Back
+ servings
En bit chokladmoussetårta med jordgubbar och en sked på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta med smak av salt kolapannacotta och kokos.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta, fest, kalas, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 578kcal

Equipment

  • 1 form, 20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 150 gr kokosflingor
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl socker
  • 50 gr smör (smält)
  • 2 ägg

Salt kolapannacotta:

  • 300 gr grädde
  • 250 gr karamelliserad mjölk
  • 2,5 gelatinblad
  • 1-1,5 tsk flingsalt

Chokladmousse:

  • 150 gr mjölkchoklad
  • 1 tsk smör
  • 2 äggulor (rumsvarma)
  • 3 dl grädde
  • 1,5 gelatinblad

Instruktioner

Botten:

  • Blanda kokos, rörsocker och socker i en bunke.
  • Tillsätt det smälta smöret och rör om.
  • Tillsätt slutligen äggen och blanda allting till en jämn och ganska kompakt smet.
  • Tryck ut kokossmeten i en form med löstagbar kant. Se till att smeten är jämnt fördelad och ha gärna ett bakplåtspapper under. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Koka upp grädde och den karamelliserade mjölken, vispa slät i kastrullen under tiden.
  • Krama ur gelatinet och rör i det.
  • Tillsätt saltet och smaka av så du får den så salt du önskar.
  • Häll upp i en form som är 18 cm. Låt stelna och ställ sedan i frysen.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
  • Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
  • Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering:

  • Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna pannacottan på botten.
  • Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
  • Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
  • Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.

Nutrition

Kalorier: 578kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 7g | Fat: 45g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 159mg | Natrium: 142mg | Kalium: 292mg | Fiber: 3g | Socker: 39g | Vitamin A: 1176IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg