Chokladmoussetårta
Chokladmoussetårta med smak av salt kolapannacotta och kokos.
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta, fest, kalas, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 578kcal
Botten:
- 150 gr kokosflingor
- 1 dl rörsocker
- 0,5 dl socker
- 50 gr smör (smält)
- 2 ägg
Salt kolapannacotta:
- 300 gr grädde
- 250 gr karamelliserad mjölk
- 2,5 gelatinblad
- 1-1,5 tsk flingsalt
Chokladmousse:
- 150 gr mjölkchoklad
- 1 tsk smör
- 2 äggulor (rumsvarma)
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Botten:
Blanda kokos, rörsocker och socker i en bunke.
Tillsätt det smälta smöret och rör om.
Tillsätt slutligen äggen och blanda allting till en jämn och ganska kompakt smet.
Tryck ut kokossmeten i en form med löstagbar kant. Se till att smeten är jämnt fördelad och ha gärna ett bakplåtspapper under. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Salt kolapannacotta:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp grädde och den karamelliserade mjölken, vispa slät i kastrullen under tiden.
Krama ur gelatinet och rör i det.
Tillsätt saltet och smaka av så du får den så salt du önskar.
Häll upp i en form som är 18 cm. Låt stelna och ställ sedan i frysen.
Chokladmousse:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa 2 dl av grädden.
Koka upp 1 dl ovispad grädde.
Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
Tillsätt gelantinet, rör om med en slickepott och blanda väl.
Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
Montering:
Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
Placera den frusna pannacottan på botten.
Häll över chokladmoussen så den täcker pannacottan.
Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
Tag fram tårtan kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.
Kalorier: 578kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 7g | Fat: 45g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 10g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 159mg | Natrium: 142mg | Kalium: 292mg | Fiber: 3g | Socker: 39g | Vitamin A: 1176IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg