Chokladmoussetårta med hallonkompott

Vit chokladmoussetårta med hallonkompott och salt karamellmousse
En silkeslen chokladmoussetårta med ett lager syrlig hallonkompott och en helt ljuvlig salt karamellmousse, det här är en kombination jag aldrig tröttnar på. Jag har gjort olika varianter av den här tårtan tidigare, ibland med hallonpannacotta, men den här gången ville jag hålla det lite enklare. Bara kompott och det räcker faktiskt gott.
Jag brukar alltid frysa tårtan när den är klar, då blir kanterna sådär perfekta och jämna. Sedan får den tina långsamt i kyl innan servering och det gör verkligen skillnad.
Tips & variationer
✅ Jag använder frysta hallon till kompotten, det är enkelt och alltid tillgängligt
✅ Vill du göra den ännu lyxigare? Toppa med färska hallon och riven mörk choklad
✅ Gör gärna tårtan dagen innan, den blir bara godare
Fler goda tårtor
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Utrustning
- 1 form 20 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 1, 75 dl mjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 2 ägg
Hallonkompott:
- 1,5 st gelatinblad
- 150 gr hallon frysta
- 0,5 dl socker
Salt karamellmousse:
- 180 gr mjölkchoklad
- 2 gelatinblad
- 1,25 dl socker
- 0,75 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 65 gr smör
- 0,5 tsk salt
- 2,5 dl grädde
Vit chokladmousse:
- 1,5 gelantinblad
- 3 dl vispgrädde
- 150 g vit choklad
- 0,5 msk smör
- 2 äggulor
Instruktioner
Botten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en form (20 cm i diameter) och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret och blanda i alla torra ingredienser.
- Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda ca 18-22 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
- Låt kallna helt, gärna i kylskåp över natten.
Hallonkompott:
- Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter.
- Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat.
- Rör slutligen i gelatinet.
- Häll sedan upp kompotten i en form som är 16 cm i diameter klädd med plastfolie i botten.
- Låt sedan stelna.
Salt karamellmousse:
- Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
- Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det har blivit en gyllenbrun karamell.
- Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga.
- Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.
- Vispa resterande grädde lätt och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.
- Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade lite mousse i silikonformar.
- Låt stelna några timmar.
Vit chokladmousse:
- Ta fram grädden 30 minuter innan du börjar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Koka upp 1 dl grädde.
- Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten.
- Krama ur gelatinet och tillsätt det i den uppkokta grädden, rör om ordentligt.
- Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet.
- Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas ordentligt.
- Vispa resterande grädden löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.
- Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen.
- Häll sedan över den vita chokladmoussen.
- Banka formen lite i bänken så att eventuella luftbubblor försvinner, ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering.



📷 Erika Westerlund Strömmer